fbpx
Facebook Pagelike Widget

Tweede CELOS Kinder Vakantie Microbiologie op komst

Op dinsdag 7 april 2015 start de tweede CELOS Kinder Vakantie Microbiologie in het Microbiologisch/Veterinair laboratorium van CELOS.

Deze cursus is bestemd voor leerlingen van het 7de en 8ste leerjaar, vroeger meer bekend als de 5de en 6de klas.

De cursus duurt 2 dagen van 8.00 – 13.00 uur en de cursisten zullen over 4 groepen worden onder verdeeld.

Historie

Het idee een CELOS Kinder Vakantie Microbiologie te organiseren is ontstaan door deelname van de toen 11- jarige Sanderel S. Hoop van 24 tot en met 28 augustus 2009 aan de 4de CELOS Vakantie Microbiologie. Haar werd toestemming verleend hoewel ze de limietleeftijd (12 jaar) niet gehaald had.

Haar moeder deed een beroep op ons door de vingers te kijken, omdat Sanderel’s twee zusters Afina A. en Segoerny K. Hoop wel waren ingeschreven. De moeder wilde namelijk hebben dat de 3 zusters samen in de vakantie iets deden.

Sanderel deed toen niet onder voor de oudere cursisten en toen al werd de gedachte geopperd een CELOS Kinder Vakantie Microbiologie te organiseren. Door interne strubbelingen op CELOS werd echter 3 jaren lang geen CELOS Vakantie Microbiologie georganiseerd.

In 2010 werd de 5de CELOS Vakantie Microbiologie wel aangekondigd, maar door interne strubbelingen duurde het pas tot 2013 voor die echt doorging.

Dit jaar namen niet minder dan 60 cursisten aan de 5de CELOS Vakantie Microbiologie deel.

Wederom hadden wij een soortgelijk situatie waarbij een moeder een beroep op ons deed haar jongere dochter ook te doen participeren, omdat een oudere zus mee zou doen. Dit keer was het Amber Hussain. Ze is bovendien de jongste deelneemster van alle 5 georganiseerde CELOS vakantie Microbiologie projecten, deelt Ricky Stutgard ons mee.

Ze is pas 11 jaar jong is over van de 5de naar de 6de klas, maar kon flink meedoen. Vanwege de prestatie van Amber waren wij ervan overtuigd om in de paasvakantie een 2 daags project voor lagere school scholieren te gaan organiseren.

De 1ste CELOS Kinder Vakantie Microbiologie is dus een spin -off van de CELOS Vakantie Microbiologie welke voor het eerst in september 2006 startte.

De start

Op dinsdag 22 april 2014 startte de Eerste CELOS Kinder Vakantie Microbiologie. Directeur Inez Demon opende dit project met een statement. 76 cursisten namen toen aan deel en ze werden verdeeld over 4 groepen.

In twee dagen tijd werden de cursisten begrippen bij gebracht als: Reinigen en desinfecteren, Handhygiëne, en luchtinfectie.

Ze leerden verder bacteriën over te enten en bekeken micro-organismen en insecten door een microscoop. De cursisten moesten bovendien ook 3 tekeningen maken namelijk een tekening van bacteriën, insecten en huidmondjes.

Certificaat- en prijsuitreiking

Op vrijdag 9 mei vond de certificaatuitreiking plaats. Motivatiestatement werden verzorgd door: Dekaan FTeW Robert Tjien Fooh, CELOS directeur Inez Demon, Kenneth Gonoepawiro, secretaris van het ADEK bestuur en DNA- lid Carl Breeveld.

Alle cursisten kregen een certificaat, een cd met foto’s van de twee dagen waaraan ze hadden deelgenomen, een persoonlijke actiefoto (A-4 Formaat) en een trui.

Na de certificaatuitreiking had Hortence Forster – Promes een presentatie. Tijdens deze presentatie legde ze uit wat de impact is om kinderen vroeg te trillen met eventuele toekomstige beroepen.

Schermafdruk 2015-03-23 08.09.15

Na de certificaatuitreiking

Er waren ook prijzen te winnen en wel voor de tekening met de mooiste huidmondjes, mooiste insecten en de mooiste bacteriën. Een cursist van bijvoorbeeld de 5de klas kon binnen zijn groep drie prijzen winnen. Hij/zij kon dan van elke gewonnen prijs een overall prijs van alle vier groepen winnen. Hetzelfde gold ook voor de cursisten van de 6de klassen. Tenslotte werd een absolute overall prijs uitgeloofd. Yeanni Calor werd met haar tekening de overall winnares.

Geïnteresseerden

De geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden op het nummer 490128 en vragen naar Sharita Naipal of Priya Ganesh.

Hadden wij in 2014 76 participanten, in 2015 verwachten wij wel 100 cursisten, aldus Stutgard.

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…