Tweede bron meldt mogelijke uitlevering Assange

Na de Russische journaliste Margarita Simonyan meldt nu ook de Amerikaanse advocaat, journalist en schrijver Glenn Greenwald dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange binnenkort mogelijk wordt uitgeleverd aan Groot-Brittannië.

De Ecuadoraanse president Lenin Moreno reisde vrijdag af naar Londen om er te spreken op een conferentie voor gehandicapten. Moreno zit vanaf 1998 in een rolstoel, nadat hij gewond raakte bij een overval.

Het werkelijke doel van zijn bezoek is volgens Greenwald echter om met Britse functionarissen afspraken te maken voor de uitlevering van Assange.

Isolement

Moreno zal ook een bezoek brengen aan Madrid. De Spanjaarden zijn nog steeds boos over de beschuldiging van Assange, dat zij de mensenrechten schonden met hun optreden tegen demonstranten die de onafhankelijkheid van Catalonië eisten.

Na dit incident werd de internetverbinding van Assange afgesneden. Sindsdien heeft hij geen contact met de buitenwereld.

Bronnen binnen het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigden dat Moreno de afspraak tot uitlevering al bijna rond heeft, voor zover zij nog niet al afgerond zijn.

Julian Assange zal mogelijk al de komende week uit de ambassade worden gezet. De kans is groot dat hij daarna door de Britten gevangen zal worden genomen.

Vrije meningsuiting

Het is niet ondenkbaar dat hij vervolgens wordt overhandigd aan de VS. De regering-Obama wilde hem vervolgen voor het publiceren van duizenden vertrouwelijke documenten, maar zag daarvan af omdat dan ook kranten als de New York Times en de Guardian – die de documenten eveneens openbaar maakten – vervolgd zouden moeten worden.

De nieuwe Amerikaanse regering lijkt dergelijke scrupules echter niet te hebben.

Voormalig CIA-topman Mike Pompeo zei immers: “We moeten erkennen dat wij Assange en zijn collega’s niet langer kunnen toestaan om de waarden van de vrije meningsuiting tegen ons te gebruiken.”

Ook advocaat-generaal Jeff Sessions zei ronduit dat hij voorstander is van het vervolgen van media die vertrouwelijke informatie publiceren.

Foto: Der Spiegel