fbpx
Twee weken strenge total lockdown voor indammen Covid-19

GFC NIEUWS- Ingaande maandag 8 juni gaan twee weken van een strakke en strenge total lockdown in.

Het is de bedoeling dat in deze periode het medisch team, deskundigen en de verschillende branches van de medische sector zich kunnen focussen op het zoveel als mogelijk indammen van Covid-19 uitbraak zoals die zich momenteel in ons land voordoet.

Volksgezondheidsdirecteur Cleopatra Jessurun die deze mededeling deed tijdens een persconferentie op zaterdag 6 juni 2020, zegt echter nadrukkelijk erbij dat deze twee weken niet hoeven te betekenen dat het aantal besmette gevallen meteen omlaag gaat.

“In deze twee weken zullen we zeker nog nieuwe gevallen bij krijgen,” aldus de gezondheidsfunctionaris. Ze legt uit dat indien er nog mensen besmet rondlopen en zij anderen besmetten er sowieso nog positieve gevallen genoteerd zullen worden in de twee weken van strakke total lockdown. De bedoeling is echter dat de positieven die nog in de samenleving rondlopen niet nog meer mensen besmetten.

De directeur wijst erop dat het momenteel om 100 positieven gaat en dat de uitbraak zoveel als mogelijk ingedamd moet worden. “Deze twee weken geven ons de kans – als iedereen dan thuis is, stil staat en even niet met elkaar in contact komt – om zoveel als mogelijk zij die al besmet zijn te vinden, te detecteren, een diagnose te kunnen stellen, te isoleren en zodoende zoveel als mogelijk die transmissieketen te kunnen doorbreken.”

Directeur Jessurun zegt dat dit hetgeen is waarnaar gestreefd wordt om de epidemie onder alle omstandigheden beheersbaar te maken en te houden. Ze benadrukt dat de gezondheidsautoriteiten vaker hebben benadrukt dat COVID-19 reëel is in Suriname. “Maar we willen geen snelle stijging zien, we willen het beheersbaar blijven maken,” aldus de Volksgezondheidsdirecteur.

Ze zegt dat het beheersbaar houden van Covid-19 in Suriname ook belangrijk is voor onze medici die momenteel met man en macht werken om de mensen die positief bevonden zijn en ook ziek zijn de nodige zorg te kunnen geven. “Als het te veel wordt, gaat het gewoon een rechtstreekse ramp worden in de medische sector.”

De functionaris zegt dat het effect van de lockdown pas na dag 22½ op papier uitgewerkt door de epidemiologen te zien zal zijn. “Als we deze strakke en strenge maatregelen nemen met een 75% aan quarantaine,” voegt zij eraan toe.

Jessurun vraagt niet alleen het geduld van de samenleving, maar ook dat het beheersbaar maken van COVID-19 niet wordt gemeten aan de cijfers die nog omhoog kunnen gaan tijdens de twee weken lockdown. Zij adviseert de samenleving zichzelf zo gezond mogelijk te houden. “Rust u goed uit, drink genoeg water, krijg vitaminen naar binnen, eet fruit, eet groenten, neem een wandeling om uw huis houd uw ruimtes geventileerd en houd u zich aan de regels.”

De samenleving zal in de loop van de week nog meer op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen.

Meer nieuws

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…