fbpx
Facebook Pagelike Widget

Twee openbaringen de afgelopen 2 weken

Niemand, geen enkele Surinamer kan de afgelopen 2 weken gemist hebben, ik althans weiger dat te geloven, er hebben zich 2 zaken voorgedaan die mij in elk geval goed zicht hebben verschaft in twee instituten binnen de samenleving.

Een met betrekking tot de verschillende religieuze organisatie en hun voorgangers en ten tweede de justitie en de rechterlijke macht.

In het eerste geval liet de president aankondigen dat hij op tweede Paasdag tijdens een samenkomst op het Onafhankelijkheidsplein Suriname zou opdragen aan de almachtige God, hij zou dan voorgaan in gebed.

Er brak ten gevolge van het voorgaande geroezemoes uit onder de religieuze leiders en voorgangers.

Volgens informatie in de media zouden deze heren en waarschijnlijk ook dames, niet gecharmeerd zijn van de aankondiging van wat er moest gaan gebeuren op zo’n dag. Men gaf naar verluidt aan niet te zullen meedoen, omdat men vond dat zaken eerst met hun moesten worden besproken (misschien bedoelt men dat er toestemming aan hen moest worden gevraagd).

Het zou ook kunnen gaan om politiek, de president zou door uitvoering van het aangekondigde, politiek voordeel kunnen halen. Enkele mede Surinamers deden zich tegoed aan het nieuws compleet met verdachtmakingen en verwijten.

Om bij de religieuze leiders te blijven. Hun in de media verschenen reacties kon ik niet anders plaatsen bij het werk waar wij deze heren en dames voor kennen, het geloof, het voorgaan daarin, het begeleiden in het geloof van de gemeenteleden etc., het duurde niet lang.

Van zij die hun voor zijn gegaan, heb ik geleerd dat God de almachtige is, niemand kan God voor de gek houden, voor zijn/haar karretje spannen, Hij kan alles en eenieder doorzien en weet de juiste maatregelen op het juiste moment te nemen. Men gaat ons de volgers van het geloof voor in het geloof en men brengt ons in contact met God.

Het voorgaande gekoppeld aan het door de president aangekondigde, deed mij mezelf afvragen in hoeverre het geloof in God bij onze voorgangers ongeacht geloofsovertuiging, nog recht overeind staat.

Ik dacht aan de woorden, ‘laat de kinderen tot mij komen en verhinder ze niet’, volgens het geloof van de Christenen. Ik vroeg mij ook af als men het geloof nog hoog in de vaandel draagt in plaats van politiek. Is hun geloof in de politiek groter dan hun geloof in de werken van God?

Justitie en de rechterlijke macht

Het tweede geval welke zich voordeed in DNA blijkt al gauw een soortgelijke te zijn, geloof en vertrouwen.

De minister van Justitie deelde mede een geval van Oost-Indisch gehoor en zichtverlies op de grens van justitie en de rechterlijke macht. Een ex-officier van Justitie kon in haar nieuwe baan bij de ministerie van Juspol de verleiding om in beslag genomen goederen door Justitie tot de hare te maken en vervolgens om te zetten in financiële middelen, niet weerstaan (zij heeft te veel lange vingers achter de kiezen).

Het voorgaande deed zij in samenwerking met leden van het parket. Toen dat werd ontdekt en zij op heterdaad werd betrapt, is haar gevraagd om een andere betrekking te zoeken, er is een dossier opgemaakt en de zaak leek af te zijn.

Dus niet, de dame werd ondanks het bestaande onderzoeksdossier welke tegen haar pleit, door de Orde van Advocaten toegelaten tot de balie, moet je mij eens zien, zij mocht van de Orde en daaraan verwante instanties (de PG), het werk van advocaat gaan doen.

Nog even of het dossier was door de minister aan DNA overhandigd, ja ja u denkt dat DNA met alle graagte dit zou aannemen behandelen en maatregelen afkondigen / afdwingen.

Nee hoor het was als eerste de vicepresident die de minister beleeft verzocht dat niet te doen, toen hij bleef aandringen greep als tweede DNA zelf in.

Ondertussen is de massa bekend met het geval en hebben wij ook de reactie van de Orde van Advocaten mogen vernemen, woedend is men, wat de minister heeft gedaan mocht niet. Dit zou de massa niet ter ore mogen komen, sommigen vinden zelf dat dit voor ernstige animositeit kan zorgen tussen etnische groepen.

Men gelooft in politiek en niet langer in de wetten en regels, politiek kan immers van dag tot dag aangepast worden aan de vele belangen, de afgesproken wetten en regels niet(?).

Zomaar even twee openbaringen onderweg naar Pasen, twee momenten van ontkenning op het niveau van zij via welke het pad wordt gekanaliseerd naar de massa.

Ik moet toegeven dat de motieven voor het voorkomen van overdracht van het dossier aan DNA mij niet al te duidelijk zijn, het geval was reeds tot in vele puntjes verbaal geopenbaard op grond van wat er in dat dossier staat dus.

Zal dit iets te maken hebben met ‘het jaar van de waarheid? Wij hebben trouwens een spoor van onwaarheden ontdekt uit een bepaalde richting naar weer een bepaalde richting. Plots was er geen rechtstaat, maar juist een machtsstaat, een enkele weigering tot een vonnis was genoeg om te kantelen naar een rechtstaat.

Koppel eens voorgaande gebeuren aan het nieuws vanaf de Noordzee over een zeer bekend vonnis, de onderzoeken daar van de advocaat I. Weski.

De meest transparante presidentskandidaat ooit heeft de luiken toch niet dicht getimmerd?

‘Wan san’ u tof djaso in’ a kondre yere’.

R. Karsters

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.