fbpx

Twee of meer kopjes koffie verdubbelt risico op overlijden door hart- en vaatziekten voor personen met ernstige hoge bloeddruk

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association, een open-access, peer-reviewed tijdschrift van de American Heart Association, kan het dagelijks consumeren van twee of meer kopjes koffie het risico op overlijden door hart- en vaatziekten verdubbelen voor personen met ernstige hoge bloeddruk (160/100 mm Hg of hoger), maar niet voor mensen met een hoge bloeddruk die niet als ernstig wordt beschouwd.

Uit de studie bleek dat de consumptie van één kopje koffie en dagelijkse groene thee het risico op overlijden gerelateerd aan hart- en vaatziekten bij elke bloeddrukmeting niet verhoogde, ondanks dat beide dranken cafeïne bevatten.

Volgens de FDA bevat een 8-ounce kopje groene of zwarte thee 30-50 milligram cafeïne en een 8-ounce kopje koffie heeft ongeveer 80 tot 100 milligram.

In tegenstelling tot de bevindingen voor koffie, suggereert dit dat de hoeveelheid cafeïne in groene thee geen invloed heeft op het risico op overlijden gerelateerd aan hart- en vaatziekten.

Eerder onderzoek wees uit dat het drinken van één kopje koffie per dag overlevenden van een hartaanval kan helpen door hun risico op overlijden na een hartaanval te verlagen en hartaanvallen of beroertes bij gezonde personen kan voorkomen.

OOK INTERESSANT
Hogere dosis magnesium per dag houdt dementie op afstand

Bovendien hebben afzonderlijke studies gesuggereerd dat het regelmatig drinken van koffie het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en sommige kankers, kan verminderen; kan helpen om de eetlust onder controle te houden; kan helpen om het risico op depressie te verlagen of de alertheid te verhogen, hoewel het niet duidelijk is of dit effect afkomstig is van de cafeïne of iets anders in koffie.

Aan de schadelijke kant kan te veel koffie de bloeddruk verhogen en leiden tot angst, hartkloppingen en slaapproblemen.

“Onze studie was bedoeld om te bepalen of het bekende beschermende effect van koffie ook van toepassing is op personen met verschillende graden van hypertensie; en onderzocht ook de effecten van groene thee in dezelfde populatie,” verklaarde de senior auteur van de studie Hiroyasu Iso.

“Voor zover we weten, is dit de eerste studie die een verband vindt tussen het dagelijks drinken van 2 of meer kopjes koffie en sterfte aan hart- en vaatziekten bij mensen met ernstige hypertensie.”