fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Twaalf gedetineerden PID ontvangen ICT-certificaat

GFC NIEUWS- Een traject dat in feite een jaar zou moeten duren, hebben gedetineerden in vier maanden succesvol afgerond.

Twaalf gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan (PID) hebben lachend en met veel plezier een certificaat in ontvangst genomen. Ze mogen zichzelf nu IT-technicians noemen.

“Ik heb het als goed ervaren en me heel goed voorbereid voor het examen. In het begin wist ik niet met een pc om te gaan, maar nu weet ik zelf windows te installeren, computers, laptops en printers te repareren en datakabels te maken”, zegt gedetineerde A. J. die al vier jaren in PID is ingesloten.

A. J. is 21 jaar en zegt dat de training bijdraagt aan zijn ontwikkeling om zichzelf na de detentie weer aan te passen aan de samenleving. “Ik heb al een plan klaarliggen voor wanneer ik vrijkom. Alvast wil ik doorgaan met studeren en solliciteren bij een groot ICT-bedrijf om te werken op een IT-afdeling. Ik heb nog twee jaren te gaan in PID en binnen die twee jaren wil ik me IT-kennis verder uitbreiden”, vertelt hij heel enthousiast.

Namens de groep bedankte hij de organisatie en de inrichting voor de gelegenheid om te kunnen deelnemen aan de cursus.

Dit pilottraject is in samenwerking met het ministerie van Justitie en Politie, met name het onderdirectoraat Forensische Zorg en de ICT Associatie Suriname en Cisco Networking Academy tot stand gekomen. Het project is op 15 juni van dit jaar van start gegaan met 20 gedetineerden en 4 penitentiaire ambtenaren (PA’s), maar gaandeweg de rit zijn 12 gedetineerden overgebleven en 1 PA.

Van de twaalf die een certificaat mochten ontvangen, gaat 1 naar huis.

De trainer en trekker van het project, John van der Zijden, zegt dat hij met de jongens veel praktisch bezig is geweest.

“Het ging in het begin echt om kabels trekken en maken, elektrisch contact zoeken, punchen en stekkertjes in elkaar zetten. Ze hebben geleerd hoe ze de computers en laptops uit elkaar moeten halen en weer in mekaar moeten zetten en ook om alle onderdelen te benoemen, wat de functies zijn en hoe die werken”, zegt Van der Zijden. Na dit alles is er een examen geweest.

OOK INTERESSANT
Surinaams Rode Kruis participeert aan 22e Inter-Amerikaanse conferentie

Dit project wordt wereldwijd uitgevoerd door Cisco Networking Academy. “In andere landen wordt het project ook met succes uitgevoerd, zeker in het kader van re-integratie voor de gedetineerden. De percentages zijn best wel hoog in het buitenland. Uiteindelijk willen we dit ook voor Suriname, zodat we een betere toekomst ingaan en het is voor iedereen een win- win situatie. Voor de maatschappij, maar zeker in het bijzonder de gedetineerden, voor wie er weer perspectief in hun leven is”, zegt de trainer, die fulltime docent is op het Natin.

Hij ziet graag dat alle detentiecentra hun eigen ICT-ruimte kan hebben om de lessen te verzorgen.

Djina Bergraaf – Sanchit, voorzitter ICT-associatie Suriname, zegt dat een van de belangrijkste pijlers van de associatie is educatie. “We zorgen voor ontwikkeling van talent. Dit project heet ook Empower ICT-talent in Suriname. Voor ons is ICT-talent niet gekoppeld aan hoe je eruitziet, opleidingsachtergrond of waar je werkt. Het talent is overal. Middels dit project willen we ICT ontsluiten”, zegt Berggraaf.

Vanuit de ICT-associatie, een vereniging van 60 ICT-bedrijven in Suriname, zal er met de Cisco Networking Academy en het ministerie worden gewerkt aan continuïteit. Volgens haar is het een succes geworden en ze hoopt op een vervolg van dit project.

De andere sprekers zoals Regillio Blijd, diensthoofd Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), PID-directeur Joyce Alfaisie, onderdirecteur Forensische Zorg Marsha van Halen, OD-Algemeen Beheer Shivanand Ramlall en afdelingshoofd Forensische Maatschappelijke Zorg (FMZ) Gaynel Nyon-San A Jong, spraken hun waardering over het project uit. Ze pleiten allen voor een vervolg in andere strafinrichtingen.