fbpx

Turkije wil minder dollars en eist goud terug van VS

Turkije is bezig zich los te maken van de Amerikaanse dollar en haalt daarom meer dan 28 ton goud terug uit de VS. In totaal komt 220 ton Turks goud terug uit verschillende landen.

Het is een van de stappen om de dollar te lozen als betaalmiddel. President Recep Tayyip Erdoğan kondigde al veel eerder aan af te willen van de dollar.

Deze week zei hij bijvoorbeeld dat internationale leningen in goud moeten worden gedaan: “Waarom worden alle leningen uitgevoerd in dollars?

Laten we een andere valuta gebruiken. Ik stel voor dat leningen worden gedaan gebaseerd op goud”, zei Erdoğan maandag op het Global Entrepreneurship Congress in Istanbul.

22 WiWo p38 Sitting on Gold 01 | GFC

 

Steeds meer landen halen hun geld terug uit Amerika. Dat begon in 2012, toen Venezuela aankondigde 160 ton goud weer thuis te willen.

Daarna eiste de Duitse Bundesbank 300 ton op, dat bij de Amerikanen was verstopt om het uit handen van de Russen te houden.

De repatriering van goudvoorraden zal vooral rust brengen op het financiele front, denkt Erdoğan: “Met de dollar staat de wereld altijd onder druk van de wisselkoers.

We moeten staten en landen redden van deze wisselkoersdruk. Goud is in de geschiedenis nooit een instrument van onderdrukking geweest,” voegde hij eraan toe.

 

OOK INTERESSANT
Leer je kids vanaf ze 5 jaar zijn een hekel te hebben aan alcohol, roken en andere verdovende middelen