fbpx

Tuhka uit Alalapadu demonstreert kracht gemeenschapsontwikkeling op KKF-beurs

Het bestuurslid van stichting Tuhka en tevens manager van de productiefaciliteit van Brazilnoten in Zuid-Suriname, Tipane Padoe, kijkt tevreden naar zijn beursstand waarop het productieproces middels foto’s is vastgelegd. De stichting Tuhka staat voor duurzame ontwikkeling van Alalapadu, een inheems dorp in Zuid Suriname.

Op de banner met logo staat ‘Tuhka’, de Trio naam voor de Brazilnoot of paranoot. De stichting koopt de Brazil noten op van de bewoners van Alalapadu en de noten worden dan in het dorp verwerkt tot Brazilnotenolie.

Op de tafel staan de noten die tot olie verwerkt worden, en de olie zelf in prachtige kleine flesjes die te koop worden aangeboden. Tijdens de dorps-krutu vorige week, is besloten ook aan deze ‘Made in Suriname’ beurs in Paramaribo deel te nemen.

Ze zijn er niet alleen om hun producten te promoten maar meer nog om te laten zien dat duurzame gemeenschapsontwikkeling geen holle frase is maar voor hen een succesformule, vooral omdat het door de gemeenschap zelf geleid wordt, en vergroting van inkomsten, werkgelegenheid en stabiliteit betekent voor vrouwen én mannen in het dorp.

Conservation International (CI) Suriname heeft het proces helpen begeleiden als onderdeel van het South Suriname Conservation Corridor (SSCC) programma. In ruil voor de bescherming van de bossen wordt er samengewerkt met de lokale mensen om projecten te draaien die hun dorp helpen ontwikkelen. In Zuid-Suriname zijn er negen dorpen van de Trio- en Wayana-gemeenschappen die deelnemen aan dit SSCC-programma.

BEKIJK OOK  IDB financiert US$ 45 miljoen in verbetering operatie haven

In Alalapadu zelf, is via de Apura crowdfundingactie geld binnengekomen dat bedoeld was om te helpen met de bouw van de productiefaciliteit voor de gemeenschap in dit Trio dorp. De medewerkers zijn getraind in het persen van de olie op een efficiënte en hygiënische manier. De dorpsonderneming heeft zo’n 40 arbeidsplaatsen en er wordt ongeveer 20 liter per dag geproduceerd.

Tuhka deelt de beursstand met Jomi Cosmetics and Beauty Center – één van de Surinaamse ondernemers van de Brazilnotenolie – die het als grondstof voor hun cosmetische en andere producten gebruikt. De Tuhka olie geneest van oudsher de meeste huidirritaties en insectenbeten en wordt gebruikt voor huid en haar.

Op deze beurs hoopt de stichting hun unieke olie, maar bovenal hun gemeenschapszin te promoten. Wat promotie betreft staat Tipane Padoe open voor alle constructieve suggesties en hoopt op doelgerichte steun voor dit product met een duidelijke, aantoonbare kwaliteit. Hij hoopt vele beursbezoekers te mogen verwelkomen in stand 811-812 op het KKF beursterrein.(GFC)