fbpx

Tuhka-olie uit Alalapadu belangrijkste ingrediënt cosmeticalijn in USA

GFC NIEUWS- Afgelopen september heeft stichting Tuhka uit het Inheems dorp in Zuid-Suriname, Alalapadu, haar eerste 500L Tuhka olie geëxporteerd naar het bedrijf LXMI in de USA.

LXMI heeft de Tuhka olie gebruikt als belangrijkste ingrediënt voor hun nieuwe LXMI 33 Face Oil die op 5 december werd gelanceerd.

Deze buitenlandse afnemer en het gebruik van deze olie betekent wederom een nieuwe mijlpaal voor St. Tuhka voor Duurzame Ontwikkeling Alalapadu.

Conservation International Suriname (CIS) die aan de wieg gestaan heeft van dit project, ziet hierin een bevestiging dat duurzame ontwikkeling mogelijk is zonder vernietiging van het bos.

De export van de Tuhka olie is mede mogelijk gemaakt door de IFS grant die St. Tuhka heeft gekregen van het Ministerie Handel, Industrie & Toerisme”.

Over dit nieuw succes zei Minister Tsang van HIT het volgende: “Het Tuhka project is een lichtend voorbeeld van hoe we met onze natuurlijke hernieuwbare rijkdommen zoals bosbijproducten een nieuw tijdperk van groene groei ingaan als Suriname.”

BEKIJK OOK
VHP waarschuwt voor neppe Facebookpagina ‘VHP Media Commissie’

Conservation International Suriname heeft het proces helpen begeleiden als onderdeel van het TWTIS-programma (‘TWTIS’ vertaald betekent ‘Trio en Wayana beschermen hun land en natuur in Zuid Suriname’).

In ruil voor de bescherming van de bossen wordt er samengewerkt met de lokale mensen om projecten te draaien die hun dorp helpen ontwikkelen.

In de Tuhka olie productiefaciliteit in Alalapadu zijn de medewerkers, dat zijn de dorpelingen zelf, getraind in het persen van de olie op een efficiënte en hygiënische manier.

De dorpsonderneming heeft zo’n 43 arbeidsplaatsen (80% van de volwassenen in de productieleeftijd) en er wordt ongeveer 20 liter per dag geproduceerd.