fbpx

Tsang wil duidelijkheid over staatsbedrijven en overheidsstichtingen

Het assembleelid Stephen Tsang dringt er bij de regering op aan duidelijkheid te verschaffen met betrekking tot het functioneren van staatsbedrijven. “We hebben hier in het parlement de Wet op de Jaarrekening goedgekeurd juist om die transparantie af te dwingen. Graag wil ik de jaarcijfers van alle staatsbedrijven en stichtingen ontvangen maar ook die van de dochterondernemingen van die bedrijven en overheidsstichtingen”, haalde Tsang aan bij de start van de begrotingsbehandelingen maandag.

Hij wees er verder dat er wordt gesproken over het afstoten van parastatale bedrijven die niet winstgevend zijn. “We moeten ervoor waken dat ze niet voor een appel en een ei worden verkocht. Het verkopen betekent eenmalige inkomsten voor de staat. Laten we goed kijken naar wat er gebeurt in onze staatsbedrijven en overheidsstichtingen”, aldus Tsang.

Wat hem ook niet lekker zit, is het feit dat directeuren bij deze bedrijven torenhoge lonen ontvangen ten koste van de winst voor het bedrijf, de staat en de burgers. De volksvertegenwoordiger denkt dat er een wet moet komen voor parastatale instellingen.

OOK INTERESSANT
Postverzender aangehouden door Narcotica Brigade

Als er vanwege de contracten en andere zogenaamde verworven rechten niet kan worden gesaneerd, is hij eerder voorstander van het failliet verklaren en dan een doorstart maken via een nieuw op te richten bedrijf met goede regels en procedures. Dezelfde werknemers mogen opnieuw komen solliciteren onder schappelijke voorwaarden.

Er is nog teveel ruis in de samenleving. Tsang wilde weten of er bij elk staatsbedrijf een CLAD – onderzoek kan worden uitgevoerd. Dit moet niet alleen bij de staatsbedrijven en overheidsstichtingen het geval zijn, maar ook bij hun dochterondernemingen.

Een aantal CLAD – rapporten ligt bij het Openbaar Ministerie (OM). Tsang wil dat het OM er haast mee maakt. Ook wil hij weten wat de status is van de onderzoeken.(GFC)