fbpx

Tsang weerlegt kritiek over nieuwe ID-kaart

Minister Stephen Tsang van Binnenlandse Zaken ad-interim heeft de kritiek op de nieuwe ID-kaart weerlegd in De Nationale Assemblee (DNA). Minister Tsang ontkracht de bewering dat de staat een lening is aangegaan voor het uitvoeren van het nieuwe identiteitskaartenproject. Er is een betalingsregeling getroffen. Deze is renteloos. Er is dus geen sprake van een lening.

“De vraag is niet waarom nu, maar waarom nu pas? De elektronische ID-kaart maakt deel uit van het E-government programma welke tijdens de vorige regering van start is gegaan.” Dit programma zal efficiëntie en kostenbesparing brengen voor zowel de overheid als de burgers. “Het is voor regering Bouterse I en II prioriteit om ontwikkeling voor het land te brengen middels ICT. We moeten meegaan met de ontwikkelingen in de wereld en dan kunnen we niet hiermee wachten. Infrastructuur is belangrijk, zowel fysiek als digitaal.”

“Deze wet gaat niet om een reisdocument, maar maakt gebruik van de nieuwe ID-kaart mogelijk. U kunt met de nieuwe mogelijkheden de verschillende overheidsprocedures efficiënt laten verlopen”, legt de bewindsman het belang én de voordelen van de nieuwe identiteitskaart (E-ID kaart) uit. Het biedt nieuwe en efficiëntere dienstverlening aan de burgerij. Minder loperij, minder bureaucratie, minder kosten en meer transparantie zijn zaken die de minister garandeert.

Hij geeft aan dat de systemen bij de overheid hierop moeten worden afgestemd en dat is een kwestie van tijd. “Wat wij nu doen is het raamwerk creëren om de mogelijkheden uitvoerbaar te maken. Het biedt ook de mogelijkheid om transparantie te brengen in de overheidsdienstverlening. De wet die we behandelen gaat over een nieuwe ID-kaart, die in essentie een ID-kaart is met een veilige sleutel voor de houder die zijn of haar gegevens uitsluitend met toestemming beschikbaar kan stellen aan derden. We moeten niet bang zijn voor verandering”, aldus minister Tsang.

Ook verduidelijkt minister Tsang dat het bedrijf waarmee de staat in zee is gegaan, de goedkoopste is en daarnaast aantrekkelijke voorwaarden heeft aangeboden. Hij heeft DNA-leden die van oordeel zijn dat het goedkoper kan opgeroepen offertes te overleggen.(HGFC)