Tsang roept winkeliers op om deuren open te houden

GFC NIEUWS- De regering werkt aan oplossingen om zoveel mogelijk winkels open te houden. Als de bevolking geen inkopen kan doen, leidt dat tot meer chaos.
De bevolking koopt vanwege de situatie, in paniek massaal veel op. Dit is niet uniek in Suriname. Het gebeurt over de gehele wereld in landen die getroffen zijn door Covid19.
Er zijn dagelijks gesprekken met de winkeliers vertegenwoordigd in onder andere WOVS, de SCUA, en diverse actoren, en er worden oplossingsmodellen uitgewerkt. “We roepen de winkeliers wederom op om de deuren open te houden, zij het beperkt”, luidt de oproep van minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme.
De ECD gaat ondertussen door met de controles tegen prijsopdrijving in samenwerking met politie en bestuursdiensten. Met de importeurs en winkeliers is afgesproken om de leveringen aan de winkels weer op gang te brengen.
“Wij doen wederom een beroep op de bevolking om de rust te bewaren. De winkeliers werken mee om de prijsopdrijving tegen te gaan. Het heeft geen zin om de winkeliers uit te schelden, of om in paniek inkopen te doen, het zorgt ervoor dat de winkeliers liever de deuren sluiten, want de afgelopen dagen zijn er bij enkele winkeliers sprake van plunderingen geweest. Paniek leidt tot schaarste en prijsopdrijving. Mijn collega heeft het aangegeven, er is geen reden tot paniek. We hebben het echt met z’n allen zelf in de hand.”
Toerismesector
De toerismesector is de sector die het zwaarst te verduren zal hebben vanwege de lockdown. Dinsdagmiddag zijn er gesprekken geweest met de sector vertegenwoordigd door onder andere: SHATA, STS, ASFA, METS, United Tourguides en de hotels.
De bezorgdheden van de sector zijn besproken en er wordt rekening gehouden met het feit dat de zogenaamde down periode voor de toerisme sector langere tijd kan aanhouden, vanwege de ontwikkelingen in de rest van de wereld.
Daarnaast zijn mogelijke verlichtingsmaatregelen besproken die ervoor moeten zorgen dat de sector met zo min mogelijk kleerscheuren hieruit kan komen. Het gaat om incentives vanuit de overheid om de sector te ondersteunen, tot aan maatregelen om de toerismesector te herstarten na deze periode.

Overige berichten