fbpx

Tsang doet voorstel voor financiering volksgezondheid

Het assembleelid Stephen Tsang heeft aan de minister van Volksgezondheid een voorstel gedaan om de kosten binnen de volksgezondheidssector te financieren. Hij stelde onder meer de invoering van een ‘’microfee’’ voor. Het bedrag dat gehaald wordt uit deze fee kan aangewend worden om de kosten binnen de zorg te helpen dekken.

Een microfee is volgens Tsang een laag bedrag dat wordt geheven bij verschillende diensten, maar omdat het gaat om grote hoeveelheden, wordt het tezamen een groot bedrag. Het belangrijkste is volgens hem dat het volk die belasting niet voelt. Aangezien de kosten binnen de zorg erg hoog zijn denkt het assembleelid dat dit model een grote bijdrage kan leveren.

Ter illustratie gaf hij cijfers aan die hij verkregen heeft van het Staatsziekenfonds (SZF). Op maandbasis zijn er gemiddeld 250.000 receptregels die door SZF worden betaald. MAW ongeveer de helft van de bevolking neemt elke maand 1 medicament op welke door SZF wordt betaald.

OOK INTERESSANT
KTS Group toont interesse in oliepalmteelt Suriname

Elke maand wordt aan 171 specialisten 51000 consulten betaald. Er zijn ongeveer 10.000 radiologische verrichtingen op maandbasis 23.000 ligdagen per maand, goed voor 3200 nieuwe ziekenhuisopnames per maand ongeveer 200.000 labtesten elke maand. “Kortom, als je voor elk van deze recepten, onderzoeken of handelingen een microfee heft van SRD 2, dan krijg je maandelijks makkelijk 1 miljoen SRD. En dat is voor SZF alleen. Neem je die van de andere verzekeringsmaatschappijen mee dan kom je op een veel hoger bedrag maandelijks”, aldus Tsang.(GFC)