Trump vindt Spike Lee (Do The Right Thing) racistisch: ‘Niemand heeft meer voor zwarten gedaan dan ik’

Redactie GFC Nieuws — De zwarte Amerikaanse filmregisseur, producer, schrijver en acteur Spike Lee is een racist. Dat beweerde Donald Trump op Twitter in reactie op het dankwoord van Lee, zondag bij de uitreiking van de Academy Awards. Lee won zijn eerste Oscar ooit, voor Best Adapted Screenplay voor ‘BlacKkKlansman’.

Tijdens zijn acceptatietoespraak merkte Lee (61) op dat zijn overwinning kwam tijdens Black History Month. Daarna bracht hij een verkorte versie van de geschiedenis van de slavernij in de VS.

Hij bracht hulde aan zijn grootmoeder die afstudeerde aan het Spelman College, terwijl haar moeder een slavin was.

 

Do The Right Thing

“Vanavond eer ik voor de wereld onze voorouders die dit land hebben gebouwd tot wat het nu is. Als we ons allemaal verbinden met onze voorouders zullen we liefde, wijsheid en onze menselijkheid herwinnen. Het zal een krachtig moment zijn.” Lee veroordeelde ook de genocide van de inheemse bevolking.

Vervolgens wees hij op de komende verkiezingen: “De presidentsverkiezingen van 2020 zijn om de hoek. Laten we allemaal ons mobiliseren, laten we allemaal aan de goede kant van de geschiedenis staan, laten we kiezen voor liefde boven haat, laten we het juiste doen,” zei Lee tegen een juichende menigte, die hem beloonde met een staande ovatie.

Racistische aanval

Hoewel Trump nergens genoemd werd in Lee’s toespraak voor de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), voelde hij zich persoonlijk aangesproken. Zijn reactie liet dan ook niet lang op zich wachten.

“Het zou leuk zijn als Spike Lee zijn aantekeningen kon lezen of beter, helemaal geen aantekeningen hoefde te gebruiken wanneer hij zijn racistische aanval doet op jullie president,” schreef Trump op Twitter.

Hij beweerde ook dat hij “meer had gedaan voor Afro-Amerikanen dan bijna elke andere Pres[ident]!”

 

Heather Heyer

Na de uitreiking werd tijdens een persconferentie aan Lee gevraagd of zijn films Amerika hadden veranderd. De filmmaker reageerde met een verwijzing naar het protest van witte racisten in augustus 2017.

Toen werd in Charlottesville (Virginia) de 32-jarige Heather Heyer, die tegen de racisten demonstreerde, doodgereden door een witte terrorist.

“Die auto reed die ene straat af in Virginia, en de president van de Verenigde Staten heeft de Klan, extreemrechts en neonazi’s niet afgewezen of verworpen,” zei hij.

Trump kreeg te maken met wijdverbreide kritiek omdat hij geen afstand nam van de racistische groepering, maar zei hij dat bij zowel de racisten als hun tegenstanders “heel goede mensen” zaten. Later gaf hij “beide kanten” de schuld van de bloedige chaos tijdens de Unite the Right-betoging.

Overige berichten