Trump raast als beledigende olifant door Britse porseleinkast

Donald Trump is op bezoek in Groot-Brittannië, en dat verloopt geheel in de van hem bekende stijl: de Amerikaan heeft inmiddels nagenoeg iedereen die hij had kunnen beledigen, beledigd.

Handje of leiband?

Ondanks alle internationale kritiek, nadat de Britse minister president Theresa May zich vorig jaar – schijnbaar niet bewust van de neerbuigende symboliek – tijdens haar bezoek aan het Witte Huis als een schoolmeisje bij de hand had laten nemen door Trump, holde May opnieuw achter Trump aan die haar over de rode loper op Blenheim Palace leek mee te trekken.

In een interview met de Britse tabloid The Sun beschuldigde hij zijn gastvrouw dat zij een rommeltje maakte van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Later zou hij de verklaring, die door miljoenen was gehoord, wegzetten als fake news.

Daarmee verslechterde hij de positie van May, die toch al overhoop ligt met de helft van haar partij over de Brexit, waardoor de partij verscheurd dreigt te worden.

Johnson for president!

Alsof dat niet voldoende was, sprak hij steun uit aan Boris Johnson. Die stapte onlangs op als minister van Buitenlandse Zaken uit protest tegen de wijze waarop May omgaat met de onderhandelingen voor de Brexit.

“Nou, ik zet niemand tegen elkaar op,” antwoordde Trump op de vraag of Johnson ooit premier zou kunnen zijn; “Ik zeg alleen maar dat ik denk dat hij een geweldige premier zou zijn. Ik denk dat hij heeft wat daarvoor nodig is.”

Trump haalde ook snoeihard uit naar Sadiq Khan, de burgemeester van Londen.

Burgemeester:  ‘Verschrikkelijk werk’

“Ik kijk naar steden in Europa, en ik kan specifiek zijn als je wilt,’ zei hij. “U hebt een burgemeester die het vreselijk slecht heeft gedaan in Londen. Hij heeft verschrikkelijk werk geleverd.”

Trump beschuldigde Khan dat hij te zacht omging met misdaad en terrorisme. Maar wat hem het meest leek te kwetsen, was de wijze waarop Londen hem algemeen leek af te wijzen.

De Amerikaan probeert de stad te vermijden, omdat er massale protesten worden verwacht. Khan keurde een vergunning goed om een reusachtige ballon van de ‘Trump baby‘ op te laten.

Niet gastvrij

Hij leek de burgemeester zelf te beschuldigen van de minder dan koele ontvangst door de Londenaren: “Ik denk dat hij niet gastvrij is geweest voor een regering die heel belangrijk is.

Hij vindt de huidige president misschien niet leuk, maar ik vertegenwoordig de Verenigde Staten.

Ik vertegenwoordig ook veel mensen in Europa omdat veel mensen uit Europa in de Verenigde Staten zijn.”

Steun voor rechtsextremisme

En dat was hetzelfde interview waarin hij de standpunten van Europese en Amerikaanse rechtsextremisten onderschreef: hij zei dat Groot-Brittannië “zijn cultuur verliest” dankzij immigratie.

“Het toestaan ​​van immigratie in Europa is een schande. Ik denk dat het de structuur van Europa heeft veranderd en, tenzij je heel snel handelt, het nooit zal zijn wat het was en dat bedoel ik niet op een positieve manier.”

Opzettelijk of niet: Trump legde met zijn uithalen een tijdbom onder de stoel van premier May. Steeds meer Britten vragen zich af waarom hun voorvrouw de beledigingen in eigen huis accepteert en of het wel zo verstandig is de Trumps te laten ontvangen door de Britse koningin.

Foto: The Independent