Trump aangeschoten wild, maar Democraten verdeeld over afzetting: ‘Ieder ander zou zijn gearresteerd en opgesloten’

Redactie GFC Nieuws — Binnen de Democratische Partij is een fel debat losgebroken over de vraag of Donald Trump wel of niet afgezet moet worden. Directe aanleiding is het veelbesproken onderzoek van Robert Mueller. Daaruit bleek volgens sommige Democraten dat Trump wel degelijk strafbare handelingen heeft gepleegd: “Iedere andere persoon die deed wat Trump heeft gedaan, zou onmiddellijk zijn gearresteerd en in de gevangenis zijn gesmeten.”

Mueller concludeerde dat de Russen wel degelijk en in strijd met de Amerikaanse wetgeving hebben geprobeerd de verkiezingen van 2016 te beinvloeden om te zorgen dat Trump aan de macht kwam.

In die periode was er veelvuldig contact tussen leden van het campagneteam van Trump en vertegenwoordigers van de Russische regering.

Leden van het campagneteam logen over die contacten. Trump zou ook van alles gedaan hebben om het onderzoek te dwarsbomen, eveneens een strafbaar feit.

Senator Elizabeth Warren (Dem.) zei dat ieder ander die deed wat Trump volgens het rapport van Mueller had gedaan, meteen zou worden gearresteerd en opgesloten zou worden.

Onethisch en gewetenloos

Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, pleitte maandag nog ervoor voorlopig geen pogingen te doen Trump af te zetten ondanks zijn “zeer onethische en gewetenloze gedrag”.

Zij was, met het verkiezingsjaar 2020 binnen handbereik, van mening dat er voldoende andere (en politiek minder riskante) middelen waren om Trump ter verantwoording te roepen voor de zaken die in het rapport van Mueller naar boven waren gekomen.

Andere Democraten vinden echter dat hiermee een verkeerd signaal zou worden afgegeven. Trump en zijn opvolgers zouden hieruit kunnen concluderen dat ernstige wandaden zullen worden getolereerd door een wetgevende tak die bang is voor politieke consequenties.

De Democratische senator Kamala Harris zei maandag dat zij het Congres zou ondersteunen als dat zou besluiten tot afzetting.

Niet schuldig, maar zeker niet onschuldig

Mueller zei bij de presentatie van zijn onderzoek dat niet kon worden geconcludeerd dat Trump zich aan een misdrijf schuldig had gemaakt. Maar evenmin kon worden bewezen dat hij helemaal onschuldig is.

Mueller koos er bewust voor niet te concluderen dat Trump schuldig was, omdat hij als zittend president niet voor de rechter gebracht kon worden.

Bovendien zou een aanklacht invloed hebben op zijn bewind en zelfs kunnen leiden tot een afzettingsprocedure. Een beschuldiging zonder aanklacht en zonder berechting zou de indruk wekken dat Mueller niet eerlijk handelde ten opzichte van Trump.

De onderzoekers konden hem echter evenmin zuiveren van alle blaam, “omdat zijn handelingen er niet op wezen dat hij onschuldig was”.