Trombose ook na toediening andere coronavaccins

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Niet alleen na toediening van het AstraZeneca – vaccin zijn er meldingen over trombose bij verschillende instanties binnengekomen.

Ook personen die zijn ingeënt met de vaccins van Pfizer en Moderna werden geconfronteerd met problemen met de bloedplaatjes.

Volgens het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) is er echter geen enkele aanwijzing dat het vaccineren als oorzaak kan worden aangemerkt van deze tromboseklachten.

Het EMA blijft erbij dat er sprake is van correlatie en maakt zich geen zorgen over de veiligheid van de vaccins. Desondanks wordt er momenteel nader onderzoek verricht.

Het is de verwachting dat het EMA binnen een week een wetenschappelijk advies geeft over de eventuele bijwerkingen van het AstraZeneca – vaccin.

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat weten dat er ernstige ziektegevallen zijn gemeld die spontaan en meestal na een week kunnen ontstaan.

Het nieuwe ziektebeeld is ernstig, zegt voorzitter van het CBG, Ton den Boer, aan de NOS. “Mensen kunnen bloedingen krijgen en stollingen, waardoor je stuwingen krijgt en er een zuurstoftekort kan ontstaan in organen. Deze mensen komen op de IC.”

Hij is van oordeel dat grondig onderzoek moet uitwijzen of het AstraZeneca- vaccin veilig is.

BEKIJK OOK: Gevaccineerden AstraZeneca kregen na een week zeer ernstige en dodelijke ziekteklachten

Overige berichten