fbpx

Transgender ‘zwemster’ neemt plek in van biologische vrouw en verslaat iedereen: ‘We zijn teleurgesteld en gefrustreerd’

GFC LIFESTYLEREDACTIE- De Amerikaanse zwemmer Lia Thomas werd als man geboren en stond op nummer 462 in de herenranglijst.

Vandaag de dag is Lia nummer 1 onder de vrouwelijke zwemsters nadat er sinds kort besloten werd als vrouw door het leven te gaan.

De meest controversiële sporter

De 22-jarige wordt ‘de meest controversiële sporter’ ter wereld genoemd en werd enkele dagen geleden nationaal zwemkampioen door vrouwen te verslaan, die onder meer in 2020 tijdens de Olympische Spelen in Tokio gouden medailles wonnen.

Ook topzwemmer Michael Phelps heeft zijn twijfels kenbaar gemaakt en zou het idee van transvrouwen in damesteams moeten worden herzien.

In de kleedkamer zorgt Thomas ook voor ongemak onder ploeggenoten. “Lia’s mannelijk geslachtsdeel hangt er gewoon nog. Dat maakt ons oncomfortabel, maar het is ons verplicht om dit accepteren.”

De sporter zou ook nog op vrouwen vallen.

Barstte in tranen uit

Een teamgenoot van Lia die zou meedoen met de finale-wedstrijd werd van de lijst gehaald en barstte in tranen uit nadat ze te horen kreeg dat niet zij, maar eerstgenoemde mee zou doen.

“Haar plek werd ingepikt door iemand die als man de pubertijd doorliep en sinds 1 of 2 jaar transgender is. Het is zielig en teleurstellend”, zei een vriend van de onfortuinlijke jongedame tijdens het interview onderaan.

Het Internationaal Olympisch Committee (IOC) acht het gerechtvaardigd dat Lia Thomas het opneemt tegen vrouwen omdat het mannelijk hormoon testosteron voldoende zou zijn onderdrukt door gebruik van medicatie.

BEKIJK OOK
'Schoonmoeder' is bedreigd: ik breek je kaak als jij je dochter stimuleert om vreemd te gaan

Blokkeren testosteron stelt biologische man niet gelijk aan biologische vrouw

Expert op gezondheidsgebied Jonathan Clarke bestrijdt de theorie van het IOC dat het onderdrukken van testosteron bij een biologische man, de persoon in kwestie zou gelijkstellen aan een biologische vrouw.

Dat vertelt hij zondag aan GFC Nieuws.

jonathan clarke | GFC

Jonathan Clarke

Jonathan Clarke: Lia heeft jarenlang als man getraind

“Lia Thomas heeft jarenlang geprofiteerd van de pluspunten van testosteron zoals een hogere botdichtheid, sterkere spieren en neurologische voordelen. Mannen hebben ook een grotere longinhoud en maken meer rode bloedcellen aan, wat zorgt voor betere prestaties”.

“Lia heeft jarenlang hard kunnen trainen als man en als één kunnen herstellen. Het ineens wegnemen van testosteron zorgt er niet voor dat dit alles ongedaan wordt gemaakt”, stelt Jonathan Clarke

lia thomas 2 | GFC

Ook mag de sporter volgens de organisatie een testosteronwaarde hebben van maximaal 10 nmol/l. Die van de gemiddelde vrouw ligt echter tussen de 1 en 3 nmol/l.

Clarke vindt verder dat de testfrequentie van 28 dagen voor een wedstrijd, Thomas een ruime marge geeft om te sjoemelen.

“De testosteron-blokkers en oestrogeen suppletie die de 22-jarige krijgt, hebben een dusdanig lage halveringstijd dat er voldoende ruimte ontstaat voor de testikels om een adequate hoeveelheid aan androgenen te produceren ten behoeve van een betere wedstrijdperformance.”

De gezondheidsexpert zegt afsluitend dat zelfs indien alle mannelijke hormonen worden onderdrukt, een individu dat zijn hele leven als man doorbracht alsnog profijt heeft van jarenlange blootstelling aan testosteron.

Bekijk hier alle publicaties van gezondheidsexpert Jonathan Clarke.