fbpx
Transformatie kleinschalige goudsector start komend jaar

GFC NIEUWS- Het komend jaar wordt een begin gemaakt met de transformatie van de kleinschalige goudwinning, zodat die een duurzame en veilige bron wordt van inkomsten en werkgelegenheid.

Belangrijk daarbij is volgens president Chandrikapersad Santokhi het herstel van schade aan de natuur. Het staatshoofd hield in zijn Jaarrede tot het parlement zijn gehoor voor dat er aandacht komt voor alternatieven om kleinschalige gouddelvers te leren om kwikvrij te mijnen, conform Surinames commitment door toe te treden tot de Minamata Conventie.

“Illegale goudwinning wordt aangepakt, maar het beleid biedt ook de ruimte om illegale goudwinning de kans te geven legaal te worden en royalty’s af te dragen”, zegt de president.

Hij gaf verder aan dat de significante olie- en gasvondsten in het offshore gebied door Apache en Total veelbelovend zijn en tegelijkertijd ook een enorme uitdaging. President Santokhi: “Met goede hoop kijken wij uit naar de geplande boringen in 2020 en 2021 van een aantal andere oliemaatschappijen. In dit verband zullen voorbereidingen getroffen worden, om ons in elk opzicht goed voor te bereiden, op de inkomsten die dit zal genereren.”

Het staatshoofd noemt daarbij duurzaam beheer, transparante management van de inkomsten en het ontwikkelen van een eigen offshore olie-industrie.

Volgens hem zijn het enorme kansen die wijsheid vereisen en zich niet lenen voor partijpolitiek, maar een nationale aanpak. “De inkomsten horen toe aan het volk van Suriname en daar zullen we op toezien. Hiertoe zal een traject van maatschappelijk overleg opgestart worden in 2021.”

De regeringsleider maakte er ook melding van dat de haalbaarheidsstudie, inzake het Bakhuis Ontwikkelingsprogramma wordt opgepakt. Met de resultaten van deze studie zullen potentiële partners, via een aanbestedingsproces, aangetrokken worden, om een duurzame ontwikkeling van het Bakhuis bauxiet mogelijk te maken.

Eén van de belangrijkste prioriteiten voor 2021 is, ook te zorgen voor 24-uur stroom voor dorpsgemeenschappen in de verschillende districten. Er zijn twee pilots met zonne-energie in Pikin Slee en Gujaba uitgevoerd en één project in Godo Olo is in de startblokken. Op basis van de resultaten kan dit breder worden uitgerold met fondsen van, onder andere, de India Credit-line.

Meer nieuws

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…