fbpx

Training voor vrouwen binnenland om impact Covid-19 te verzachten

GFC NIEUWSREDACTIE- Vrouwen van Inheemse en Tribale dorpen in Suriname worden momenteel getraind in het vervaardigen van mond- en neusbedekking.

Dit is onderdeel van een project om de Inheemse en Tribale gemeenschappen te ondersteunen in de strijd tegen Covid-19 en de gevolgen van deze ziekte op de gemeenschappen.

De veerkracht onder de vrouwen wordt in dit kader gestimuleerd met speciale aandacht voor de ontwikkeling van kansen voor vrouwen.

Het project is van de United Nations Development Programme (UNDP) en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), de Medische Zending (MZ) en KAMPOS Samenwerkingsverband van Tribale volken in Suriname.

Het project bevat ook een onderdeel dat gericht is op informatievoorziening in dorpen met betrekking tot Covid-19, renovatie van drinkwaterinstallaties, vooralsnog in zes Inheemse dorpen, en een klein pilotproject gericht op voedselzekerheid.

Het bovengenoemde project is het resultaat van een onderzoek van UNDP en VIDS in 2020 naar de sociaaleconomische gevolgen van Covid-19 in zeventien Inheemse dorpen. Er is gebleken dat de Covid-19-pandemie de werkloosheid, armoede en uitsluiting van Inheemsen heeft verergerd.

43 procent van de Inheemse huishoudens heeft inkomen verloren sinds het begin van de coronacrisis en daarnaast is de prijs van voedsel, hygiëne producten en transport enorm gestegen.

De vrouwen die de training volgen, worden voorzien van naaimachines en de nodige materialen om de productie van mondkapjes zelfstandig ter hand te nemen in hun dorp.

BEKIJK OOK
Nickerie krijgt moderne Visaanlandingsplaats

Er wordt hiermee bijgedragen aan het verhogen van de zelfvoorziening en weerbaarheid van vrouwen in Inheemse en Tribale gemeenschappen. De vrouwen voorzien hun gemeenschap van mondkapjes en verdienen daarmee eigen inkomsten.

Vorige week hebben vrouwen van de zuidelijke Inheemse dorpen Kwamalasamutu, Pelelu Tepu, Palumeu, Apetina en Kawemhakan een 2-daagse training in Paramaribo gevolgd.

Dezelfde training is op 18 november verzorgd in Marowijne, waaraan vrouwen van Alfonsdorp, Christiaankondre, Langamankondre en Marijkedorp hebben geparticipeerd.

Meer trainingen zullen volgen voor Inheemse vrouwen in andere gebieden en ook zij zullen een naaimachine krijgen en materialen voor het maken van de eerste partij mond- en neusbedekking. Gemeenschappen die alleen materialen nodig hebben, worden daarin voorzien.

KAMPOS heeft te Atjoni een trainingssessie georganiseerd voor de vrouwen van de omliggende dorpen en van het Boven Suriname gebied op 30 en 31 oktober en heeft nog meer trainingen op schema staan.

Personen, bedrijven en organisaties kunnen ook mondkapjes bestellen bij de vrouwen. Indien u een bestelling wilt plaatsen, stuur dan via messenger een berichtje naar VIDS en het Bureau zal u dan doorverwijzen naar de juiste contactpersonen in de dorpen.