fbpx
Training voedseldeskundigen Schoolvoedingsproject

GFC NIEUWS- Drie deskundigen uit Brazilië zijn op bezoek in Suriname om het proces en de kennis betreffende voedseldeskundigheid over te brengen aan een selecte dynamische groep van tien participanten.

Deze selecte groep is gevormd uit medewerkers van verschillende ministeries. De groep zal verder worden begeleid en ondersteund door een voedseldeskundige van Surinaamse bodem. Dit is tevens de tweede activiteit binnen het Pilot School Voedingsprogramma.

De training heeft als doel om het aspect betreffende de kwaliteit en kwantiteit van gezonde voeding in beeld te brengen.

Verder het samenstellen van menu’s die kunnen worden gebruikt op de vier geïdentificeerde scholen om de gezondheid van de leerlingen te waarborgen, door de gezonde voeding op maat aan te bieden.

Ook zal rekening worden gehouden met wat de kinderen gewend zijn te nuttigen in de thuisomgeving. Deze eetgewoontes zullen in een gezond jasje worden gegoten en gezorgd zal worden dat het toch lekker blijft.

Afgelopen week was er een korte kennismaking en briefing met de minister van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur Lillian Ferrier, de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar, de deskundigen uit Brazilië en de tien participanten.

De ambassadeur gaf aan dat deze vorm van aanbieden van gezonde voeding op scholen, al 63 jaar lang door de Brazilianen wordt gedaan op alle niveaus binnen het Onderwijs.

Hij vertelt dat vanwege de sociale-, culturele-, gezondheids- en onderwijsaspecten van dit programma, het noodzakelijk is om met verschillende ministeries samen te werken. Deze integrale benadering is ook in Suriname toegepast.

Er bestaat namelijk een werkgroep uit leden van de ministeries van: Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Volksgezondheid, Sociale Zaken en Volkshuisvesting en Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Ook zegt hij dat het een uitdaging is om een mind-shift bij de mensen te creëren, om de meerwaarde van gezond eten in te zien.

Minister Ferrier onderstreepte de grote uitdaging om de mind-shift te creëren bij de Surinaamse gemeenschap, namelijk de bewustwording dat gezonde voeding belangrijk is en dat men de voordelen hiervan zal ervaren, zoals betere schoolprestaties, zich beter kunnen concentreren en de fitte conditie van de leerlingen.

Na de kennismaking en korte briefing met de minister, heeft de groep de vier geïdentificeerde scholen in het pilotprogramma bezocht. Deze zijn: OS Sunnypoint 1 en 2, VOJ Koewarasan, OS Koewarasan 1 en 2 en Stichting Weid Mij Lammeren.

De training die de volgende vier dagen zal volgen is een belangrijk onderdeel, namelijk het zorgen voor gezond eten voor de leerlingen. Een van de aspecten van dit Schoolvoedingsproject is het betrekken van lokale boeren hierin, voor het leveren van verse producten op de scholen.

Met het oog hierop is ervoor gekozen om onder andere twee willekeurige lokale boeren te bezoeken, zodat er in deze fase alvast een beeld kan worden gevormd over hoe het er uitziet zal zien en in hoeverre het realiseerbaar zal zijn om in de dichtbije toekomst enkele lokale boeren in dit proces van gezonde voeding mee te nemen in een samenwerkingsverband.

Er zijn diverse voordelen aan dit pilotproject gekoppeld. Kinderen die gezond eten en de voeding op het juiste moment aangeboden krijgen, hebben onder andere betere schoolprestaties.

Verder krijgen we de leerkrachten, schoolleiders en ouders mee in deze gezonde levensstijl (mind shift) en krijgen de lokale boeren de mogelijkheid een extra afzetmarkt te creëren, met als gevolg een samenwerking met de gehele gemeenschap.

Meer nieuws

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

Goede afspraken tussen Suriname en Guyana

GFC NIEUWS- Bij het recente ministerieel bezoek aan Guyana zijn goede afspraken gemaakt die binnen niet al te lange tijd verder zullen worden uitgewerkt. Dikke…

Actieve Covid-19 verder gedaald naar 79

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen in Suriname is 79. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Teveel zoetmakers nu ook gelinkt aan ADHD

GFC NIEUWS- Het gebruik van teveel fructose ( zoetmakers) wordt nu ook gelinkt aan ADHD( (attention deficit hyperactivity disorder), ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis…

De waardigheid van vrouwen

GFC NIEUWS- Onmenselijke vormen van huiselijk geweld waarbij vrouwen het zelfs met de dood moeten bekopen, lijken vandaag de dag geen uitzondering meer te zijn….

CBB speelt in op klachten burgerij

GFC NIEUWS- Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft kennisgenomen van de vele klachten van de burgerij met betrekking tot haar dienstverlening. Dikke mensen slanken…