fbpx

Traditionele herdenking 8 decembermoorden

De Stichting 8 december 1982 brengt op zaterdag 8 december een bloemenhulde bij het nationaal monument Bastion Veere – 8 december 1982. 36 jaar geleden zijn op deze plek 15 mannen doodgeschoten.

Een indrukwekkend deel van het monument wordt gevormd door de ‘Muur der Herinnering’, de muur van het Fort waar de kogelinslagen nog te zien zijn.

Het monument is in 2009 opgericht als blijvende nagedachtenis van de 15 helden van de democratie, die zonder vorm van proces op 8 december 1982 in Bastion Veere van Fort Zeelandia zijn vermoord, laat de stichting optekenen.

“Het democratisch Suriname waar we nu in leven met alle vrijheden en rechten hebben we vooral te danken aan de strijd die deze mannen hebben gevoerd”, aldus de stichting.

BEKIJK OOK  Pick-upbestuurder verliest controle over stuur en rijdt Highway Groentenmarkt kapot

Op dezelfde dag, om 19.00 uur, begint een herdenkingsdienst. Deze dienst wordt georganiseerd door de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede en wordt gehouden in de St. Alfonsus Kerk aan de verlengde Keizerstraat.

Op hetzelfde tijdstip, om 16:00 uur Nederlandse tijd, vindt in Amsterdam traditiegetrouw bij het Surinaams consulaat een herdenkingsbijeenkomst plaats.

Om 19:00 uur Nederlandse tijd vindt in het Stadhuis van Amsterdam ook de jaarlijkse herdenking voor de 15 slachtoffers plaats.(GFC)