Traditionele gezondheidszorgsystemen onbenut in nationale Covid-19-aanpak

GFC NIEUWSREDACTIE- De eerste van de drie sessies van het virtueel seminar over de implementatie van het recht op gezondheid tijdens de Covid-19 pandemie georganiseerd door de Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondremama (SAGK) is achter de rug.

Het seminar heeft een vast panel dat uitgebreid ingaat op vragen en actualiteiten die betrekking hebben op een geïntegreerde aanpak van de Covid-19-crisis.

SAGK is zich ervan overtuigd dat nationale Covid-19-aanpak een groter succes kan worden als er een inclusieve werkwijze gevolgd wordt.

Daarbij zullen de traditionele geneeswijzen, inclusief de eeuwenoude systemen en middelen, die nauw verweven zijn met de diverse culturen in Suriname een belangrijke rol moeten vervullen.

Tijdens de eerste sessie kwam een duidelijke consensusvisie naar voren dat voor het verhogen van de weerstand en de immuniteit tegen het corona-virus het vaccin en traditionele geneesmiddelen samen gebruikt kunnen worden.

Tijdens de tweede sessie zal er verder worden ingezoomd op het belang en de uitdagingen van een geïntegreerd nationaal gezondheidszorgsysteem voor onze multiculturele samenleving.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Topexpert: Kinderen vaccineren is de “veiligere optie”

Waarom zijn traditionele genezers, in wie grote delen van de samenleving veel vertrouwen hebben, niet betrokken bij de planning en uitvoering van de nationale Covid-19 aanpak? Wat belet ons om die delen van de samenleving via de traditionele genezers te bereiken?

Op deze vragen en meer zal het deskundig en multidisciplinaire vaste panel van het seminar ingaan en hun visie geven.

Het panel bestaat uit Cleopatra Jessurun (arts en voormalig directeur van het ministerie van Volksgezondheid en lid van het eerste nationale Covid-19 managementteam), Steven Alfaisi, jurist, Wim Bakker, huisarts en epidemioloog, Stanley Santaris, Javaans en Oosterse Traditionele genezer, Hendrik Sapa Inheems (Trio) traditionele genezer en de Bio-farmacoloog Anissa Beni.

De tweede sessie zal ook virtueel gehouden worden op vrijdag 9 juli 2021 van 15:00 tot 17:00 uur Surinaamse tijd. Het zal live te volgen zijn via YouTube https://youtu.be/xUTiKkVn1Hc en via de YouTube chatbox kunnen deelnemers live vragenstellen aan het panel.

SAGK hoopt dat de samenleving ook van deze tweede sessie gebruik zal maken om zich deskundig te laten informeren.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten