Traditioneel gezag wil gezamenlijke aanpak COVID-19

GFC NIEUWS-Vanaf de melding van een mogelijke dreiging van COVID-19 in ons binnenland, is de regering van Suriname in zwaar overleg getreden met het COVID-19 managementteam en betrokkenen.
President Desi Bouterse voerde op 16 april gesprekken met het traditioneel gezag, districtscommissarissen en de minister van Regionale Ontwikkeling. “Het traditioneel gezag is het er helemaal mee eens dat wij gezamenlijk moeten werken”, zei Danielle Veira, coördinator van het COVID-19 managementteam.
Samen zal er worden gewerkt aan het verbeteren van de informatie tussen de gemeenschappen. De lokale bevolking zal hierbij een voorhoederol vervullen en de communicatie met de buurlanden wordt verhoogd. “We zullen afspraken maken hoe wij onze partnerschappen verder kunnen versterken. We hebben met deze landen reeds afspraken. Alleen door samen te werken, kunnen we deze strijd aan. Als enkeling zal dat onmogelijk zijn”, zei Veira.
De traditionele gezagsdragers willen graag meer politie en militairen in de omgeving. Overste Veira gaf aan dat de lokale bevolking ook zal worden ingezet als gemeenschapspolitie. “De gemeenschap zal in de voorhoede staan om ervoor te zorgen dat hun leefgebied gezond blijft. Die verantwoordelijkheid ligt als eerste bij jezelf.”
Granman Aboikoni van de Samaraccaners bekeek de zaak van een positieve kant. Hij maakte een link met lokale productie en de agrarische sector. “Suriname zou nu meer dan ooit productie moeten stimuleren.” Zoals het opvoeren van de productie van landbouwgewassen en zo de voedselschuur te worden van de regio.
Veira gaf verder aan dat de komende dagen de protocollen voor het binnenland verder worden uitgeschreven. Als de president zo ver is, zullen ze aan de samenleving worden gepresenteerd.

Overige berichten