fbpx

TrackDrip keert royalty’s uit aan vijf Surinaamse artiesten

GFC NIEUWS- Vijf Surinaamse artiesten hebben voor de eerste keer royalty’s uitgekeerd gekregen via de muziek streaming app “TrackDrip”.

Tijdens deze uitreiking, die afgelopen week plaatsvond op het hoofdkantoor van Trackdrip wees directeur Giovanni Ravenberg erop, dat artiesten via dit portaal hun muziek kunnen uploaden en geld verdienen.

Hij zei veder dat artiesten door deze uitkering meer tijd en energie zullen stoppen in hun eigen product. Artiesten worden uitbetaald op basis van het aantal keren dat hun muziek wordt beluisterd. Daar het portaal nu ook geheel af is, biedt deze dienst veel meer transparantie.

De TrackDrip-directeur zegt dat de mogelijkheid nu ook bestaat dat de artiest kan zien hoeveel geld hij verdient heeft en nu veel makkelijker zijn muziek via een tablet of laptop op de app plaatsen.

Werking van de app

Om volledig gebruik te kunnen maken van deze streamingsdienst moet de app eerst gedownload worden, waarna men vervolgens maandelijks met een TrackDrip voucher van SRD 30 moet op waarderen.

Vanaf dat moment is er toegang tot het beluisteren van liederen en video’s van verschillende Surinaamse als buitenlandse artiesten. Het doel van deze dienst is erop gericht het ontwikkelen en professionaliseren van de Caribische muziekindustrie en het creëren en exploiteren van Caribische muziek op lokaal en internationaal niveau.

Minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme zei tijdens dit heugelijk feit heel trots te zijn op de artiesten en zegt het heel goed te vinden dat ze royalty’s ontvangen. Dit past volgens de HI&T-minister geheel binnen het beleid van het ministerie, dat erop gericht is ondernemerschap en de creatieve industrieën te ondersteunen en die te promoten.

BEKIJK OOK
Twee jeugdigen aangehouden voor inbraak O.S. Hockeyschool

Het ministerie had eerder in het jaar reeds een eerste aanzet gegeven door samen met de artiesten van gedachten te wisselen over hoe Surinaamse artiesten royalty’s kunnen innen. In dit kader heeft HI&T diverse gesprekken gevoerd met verschillende organisaties uit de muziekindustrie waaronder het team van TrackDrip om na te gaan hoe de artiesten kunnen verdienen.

Tussen het ministerie en het platform zijn er vruchtbare gesprekken gevoerd waarbij een samenwerking ontstond tussen de twee partijen. De minister heeft eerder een bezoek aan het bedrijf gebracht waar hij breedvoerig geïnformeerd werd over de werking van het systeem.

De bewindsman zei vervolgens dat met de implementatie van dit systeem het verdienmodel van de artiest als ondernemer duidelijk tot zijn recht komt. Hij was daarom enorm blij dat de artiesten hun welverdiende beloning konden ontvangen voor hun product.

Momenteel wordt er op HI&T de wet intellectuele eigendommen en de wet naburige recht voorbereid voor verdere behandeling in De Nationale Assemblee. Dit is nodig voor het commercialiseren van de wet intellectuele eigendommen met name de muziekrechten.

In de toekomst wil HI&T een vervolgsessie houden om samen met de artiesten na te gaan hoe nationale marketing en promotie ter hand te nemen.

Het ligt in de bedoeling dat de streamingsdienst heel binnenkort studiofaciliteiten beschikbaar zal stellen voor het creëren van hun muziekwerk.