fbpx

Toraja-stam in Indonesië graaft lijken op tijdens jaarlijks festival en geeft ze een make-over

GFC NIEUWS- De Toraja-stam in Indonesië pakt het herdenken van de doden helemaal anders aan. Tijdens een speciaal festival worden overleden familieleden opgegraven en krijgen ze een make-over.
Het Ma’nene festival – vrij vertaald ‘ceremonie voor het schoonmaken van lijken’ – vindt eens in de drie jaar plaats. De stam op het Indonesische eiland Sulawesi graaft dan massaal overleden familieleden op en wast de lichamen zorgvuldig.
Daarna worden ze verzorgd, krijgen ze schone kleren en worden ze tentoon gesteld zodat de familie foto’s kan nemen met de doden.
Het merkwaardig tafereel is voor de Indonesische stam een manier om hun familie en voorvaderen te respecteren en te eren. De ceremonie vindt al meer dan een eeuw plaats.
Voor de Torajan is een begrafenis dé belangrijkste gebeurtenis in hun leven. Families sparen vaak hun hele leven om het te kunnen betalen, en soms vindt de officiële plechtigheid pas jaren na de dood van hun geliefden plaats. Het evenement kan tot een week duren.
Als de familieleden begraven zijn – in verschillende doeken om het lichaam zo goed mogelijk te bewaren – worden ze eens in de drie jaar opnieuw bovengehaald. Zo krijgt de familie extra tijd met die persoon, maar kunnen ze meteen ook de kist vermaken indien nodig en het lijk van mooiere kleren voorzien. Daarna verdwijnen de overledenen weer onder de grond voor de komende drie jaar.

BEKIJK OOK
Man geeft 11-jarige jongen alcohol te drinken en pleegt ontucht met hem