fbpx
Facebook Pagelike Widget

Toraja-stam in Indonesië graaft lijken op tijdens jaarlijks festival en geeft ze een make-over

GFC NIEUWS- De Toraja-stam in Indonesië pakt het herdenken van de doden helemaal anders aan. Tijdens een speciaal festival worden overleden familieleden opgegraven en krijgen ze een make-over.

Het Ma’nene festival – vrij vertaald ‘ceremonie voor het schoonmaken van lijken’ – vindt eens in de drie jaar plaats. De stam op het Indonesische eiland Sulawesi graaft dan massaal overleden familieleden op en wast de lichamen zorgvuldig.

Daarna worden ze verzorgd, krijgen ze schone kleren en worden ze tentoon gesteld zodat de familie foto’s kan nemen met de doden.

Het merkwaardig tafereel is voor de Indonesische stam een manier om hun familie en voorvaderen te respecteren en te eren. De ceremonie vindt al meer dan een eeuw plaats.

Voor de Torajan is een begrafenis dé belangrijkste gebeurtenis in hun leven. Families sparen vaak hun hele leven om het te kunnen betalen, en soms vindt de officiële plechtigheid pas jaren na de dood van hun geliefden plaats. Het evenement kan tot een week duren.

Als de familieleden begraven zijn – in verschillende doeken om het lichaam zo goed mogelijk te bewaren – worden ze eens in de drie jaar opnieuw bovengehaald. Zo krijgt de familie extra tijd met die persoon, maar kunnen ze meteen ook de kist vermaken indien nodig en het lijk van mooiere kleren voorzien. Daarna verdwijnen de overledenen weer onder de grond voor de komende drie jaar.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…