fbpx

Topvoetballers hebben meer kans op dementie

GFC NIEUWSREDACTIE- Mannelijke topvoetballers hebben 1,5 keer meer kans om neurodegeneratieve ziekten te ontwikkelen.

Dat blijkt uit een studie die die is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Public Health.

Onder mannelijke voetballers die in de Zweedse topdivisie speelden, werd 9% (537 van de 6.007) gediagnosticeerd met neurodegeneratieve ziekte, vergeleken met 6% (3.485 van de 56.168) bevolkingscontroles.

De voetballers waren zowel amateur als prof. Zweden was een prominente voetbalnatie in de 20e eeuw en veel van de spelers uit de hoogste divisie streden op het hoogste internationale niveau.

In de afgelopen jaren zijn er groeiende zorgen over blootstelling aan hoofdtrauma in het voetbal en of het kan leiden tot een verhoogd risico op neurodegeneratieve ziekten later in het leven.

Een eerdere studie uit Schotland suggereerde dat voetballers 3,5 keer meer kans hadden om neurodegeneratieve ziekten te ontwikkelen.

OOK INTERESSANT
Nieuwe stap dichter bij transplantaties varkensorganen naar mensen

Naar aanleiding van dit bewijs hebben bepaalde voetbalbonden maatregelen genomen om het aantal rubrieken in jongere leeftijdsgroepen en trainingsomgevingen te verminderen.

Peter Ueda, assistent-professor aan het Karolinska Instituut in Zweden, zegt: “Hoewel de risicotoename in onze studie iets kleiner is dan in de vorige studie uit Schotland, bevestigt het dat topvoetballers een groter risico hebben op neurogeneratieve ziekten later in het leven”.

“Omdat er vanuit de sport steeds meer wordt gevraagd om grotere maatregelen om de gezondheid van de hersenen te beschermen, draagt onze studie bij aan de beperkte bewijsbasis en kan deze worden gebruikt om beslissingen te nemen over hoe deze risico’s te beheren.”