fbpx

Topjournalist blinkt uit in fake news: hoe bekroonde reporter topmedia bedroog

Medio november verscheen in diverse internationale kranten een artikel over een Amerikaanse volksmilitie die oprukte naar de Mexicaans-Amerikaanse grens. Eén van hen, met de aansprekende bijnaam ‘Pain’, zegt dat hij “de duivels die Amerika binnenkomen” de deur uit wil schoppen, “net als Donald Trump.”

‘Pain’ bestaat echter niet. Hij is ontstaan in de inventieve geest van Claas Relotius, een van de sterren van het prestigieuze magazine Der Spiegel.

Relotius won diverse prijzen voor zijn artikelen, maar blijkt die in nog onbekende mate verzonnen te hebben.

De Syrische tiener bijvoorbeeld, die zich met zijn graffitikunst afzette tegen de Syrische president Bashar Assad en door duizenden beschouwd zou worden als “de bevrijder van Syrië: een leugen.

Net als de Syrische tweeling die alles was kwijtgeraakt: hun ouders, hun thuis, hun land, en dat allemaal door de schuld van dictator Assad, de Syrische regering en het Syrische leger. Geen woord echter over de terroristen, die de Syrische stad Aleppo, waar de tweeling woonde, gegijzeld hield.

Der Spiegel onderzoekt nu hoeveel van Relotius’ verhalen verzonnen zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met Dimitri en Valeria, twee jongeren die zich zouden hebben aangesloten bij het vernieuwde politiekorps in Kiev (Oekraïne).

BEKIJK OOK  Leerkrachten vertrokken naar binnenland

Dimitri en Valeria zouden elke dag, voordat ze op patrouille gingen, in het centrum van Kiev bidden in de buurt van een “altaar” dat zou zijn opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de onrust in 2014 van Euromaidan.

De twee zouden zich de brandende gebouwen herinneren, de “geur van lijken”, een man “met een kind in zijn armen”, doodgeschoten naast een oude put – en een verwoeste muur, waar tientallen werden “vermoord door sluipschutters” en “overreden door tanks.”

Geen van deze details kunnen hardgemaakt worden, sommige zijn zelfs onmogelijk. Verzonnen, net als de gouden badkuip die demonstranten aangetroffen zouden hebben in het paleis van Viktor Yanukovych, de verdreven president van Oekraïne.

Claas Relotius gaf de Duitse media waar zij zo naar hunkerden: hartverscheurende persoonlijke verhalen die perfect passen in het beeld dat de westerse media wilden verkopen.

Foto: Twitter