fbpx

Topexpert: koffie, thee, en frisdranken kunnen indirect zorgen voor vroegtijdig overlijden

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE, DOOR P. PETERSON, Ph.D.– Het drinken op de verkeerde tijdstippen van koffie, thee, frisdranken, energieshots en andere soorten drankjes die cafeïne bevatten, kan indirect en na verloop van tijd zorgen voor vroegtijdig overlijden. Hetzelfde is het geval met overconsumptie van alcohol.

“Cafeïne en alcohol hebben een zeer negatief effect op de duur en kwaliteit van de verschillende slaapfasen, onder meer de ‘slow wave sleep’ oftewel diepe slaap en de REM- slaap, Rapid Eye Movement Sleep”.

Dat zegt Dr. Matt Walker, Professor of Neuroscience and Psychology en directeur van de Center for Human Sleep Science van de universiteit van Californië in de Verenigde Staten van Amerika (VS), in een diepgaand gesprek met professor Andrew Huberman.

Huberman is een befaamde Amerikaanse neurowetenschapper en professor in de afdeling Neurobiologie van de Stanford University School of Medicine in de VS.

Professor Walker wordt gekwalificeerd als een van de beste specialisten ter wereld op het gebied van slapen in relatie tot de fysieke en geestelijke gezondheid.

Hij is van oordeel dat de ernstige gevolgen voor de gezondheid van te weinig goede kwaliteit diepe slaap en REM- slaap ernstig worden onderschat.

Het nuttigen van cafeïnehoudende dranken en/of voedingsmiddelen, te dichtbij de tijd waarop men gaat slapen zorgt volgens de topexpert voor een verstoring van deze slaapfasen.

Een chronisch gebrek aan slow wave sleep en REM – slaap staat in verband met het ontwikkelen van hartklachten, overgewicht, diabetes type 2, dementie, ziekte van Alzheimer, stemmingswisselingen, geestesziektes, migraineaanvallen en zelfs kanker.

Bovendien is cafeïne uit frisdrank in verband gebracht met ademhalingsstoornissen/pauzen tijdens de slaap, een variant van obstructieve slaapapneu (OSA) die ernstige gezondheidsgevolgen met zich kan meebrengen. Studie.

De associatie met ademstilstanden tijdens de slaap werd echter alleen gevonden bij cafeïnehoudende frisdranken, maar niet bij koffie of thee.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Impotente mannen met een te klein geslachtsdeel vinden hulp uit de natuur

Ook de aanmaak van het belangrijke groeihormoon (GH) en testosteron wordt significant geremd bij een tekort aan goede kwaliteit en voldoende REM- slaap en slow wave sleep.

BEKIJK OOK
Nachtmerries op middelbare leeftijd gekoppeld aan verhoogd risico op dementie

Een groeihormoon deficiëntie geeft een hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, botontkalking evenals een reductie van fysieke en psychologische energie en welzijn.

Een topexpert op het gebied van hormonen en verbonden aan Constantin in Nederland vertelt aan GFC Nieuws dat er bij een tekort aan het hormoon testosteron (hypogonadisme) veel klachten kunnen ontstaan.

Onder meer erectieklachten, libidoproblemen, spierverlies, krachtverlies, depressiviteit, moeite om af te slanken, gebrek aan energie, insulineresistentie en zelfs klachten als onvruchtbaarheid.

Volgens de Constantin expert is de piek van de testosteronaanmaak in het lichaam vooral aan het begin en tijdens de REM- slaap. Het is dus belangrijk dat deze slaapfase niet verstoord wordt door cafeïne en of alcohol inname indien men op natuurlijke wijze een optimaal testosteron niveau wenst.

Professor Walker adviseert diegenen die niet zonder koffie, thee (thee bevat ook cafeïne), cola en andere cafeïnehoudende dranken kunnen leven, deze ongeveer 10 uur voor het slapen gaan niet meer te drinken. De halfwaardetijd van cafeïne in gezonde personen is ongeveer 5 uur.

De topexpert wijst er ook op dat er veel personen zijn die beweren dat ze probleemloos alcohol, koffie, thee en cafeïnehoudende dranken kunnen drinken en desondanks langdurig kunnen slapen.

“Deze mensen hebben vaak niet door dat de diepte van hun diepe slaap veel minder is. De duur kan wel goed zijn, maar de kwaliteit van de slaap is veel minder”.

“Dat is vaak ook een van de redenen waarom deze personen de volgende dag weer een bakkie koffie nodig hebben om wakker te blijven. Ze zijn niet helemaal goed uitgerust”, vertelt hij verder in gesprek met professor Huberman.

Cafeïne houdt een persoon die slaperig is op kunstmatige wijze wakker omdat die onder meer de receptoren in het brein waar adenosine zich normaal gesproken aan bindt, langdurig blokkeert.

Adenosine is een stofje dat ook verantwoordelijk is voor het slaperig gevoel dat een mens ervaart als die naar bed gaat.