fbpx

Top 8 gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie

GFC NIEUWSREDACTIE- Studies tonen aan dat het drinken van koffie de levensduur kan verlengen.

Gedurende 10 jaar keken onderzoekers naar het verband tussen koffieconsumptie en het overlijdensrisico. Wetenschappers hielden rekening met variabelen zoals de levensstijl, het welzijn en de koffieconsumptie van de deelnemers.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die dagelijks meer dan vier kopjes koffie dronken, genoten van een vermindering van het overlijdensrisico van 64% in vergelijking met niet-koffiedrinkende deelnemers en degenen die slechts een beetje dronken. In de follow-upperiode profiteerden koffiedrinkers van 45 jaar of ouder van een vermindering van 30% van het overlijdensrisico.

Hersenfunctie

Koffie bevat een psychoactieve stof die de neurotransmitter adenosine in de hersenen blokkeert. Bijgevolg nemen andere neurotransmitters zoals noradrenaline en dopamine toe, samen met neuraal vuren. Cognitief functioneren verbetert wanneer je koffie drinkt, samen met waakzaamheid, geheugen, reactiesnelheid, productiviteit en motivatie.

Fysiek functioneren

De cafeïne in koffie bereidt je lichaam voor op intense inspanning, waarbij vetcellen vrijkomen voor activiteit en adrenaline toenemen, en het kan de fysieke prestaties met 12% verhogen.

Verhoog het metabolisme

Cafeïne helpt mensen vet te verbranden en is vaak een belangrijk ingrediënt in producten voor gewichtsverlies. Studies tonen aan dat het vetverlies met 29% kan verhogen en het metabolisme met 11% kan stimuleren bij mensen met obesitas en 10% bij zwaarlijvige personen.

Voedingsstoffen

Koffie bevat essentiële voedingsstoffen, waaronder riboflavine, niacine, magnesium, kalium, mangaan en pantotheenzuur. De hoeveelheden zijn klein, maar je inname neemt toe met elk kopje koffie.

BEKIJK OOK
Experimenteel antidepressief medicijn kan ook nuttig zijn bij behandeling alcoholgebruiksstoornis

Hersenbescherming

Koffie drinken kan u helpen leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang te voorkomen. Er bestaat geen remedie om oud te worden, maar je kunt je koffiegewoonte nuttig vinden voor het onderhoud van de hersenen. Onderzoekers concluderen dat koffiedrinkers 65% minder kans hebben om te lijden aan seniele dementie en de ziekte van Alzheimer dan niet-koffiedrinkers.

Gezondheid van de lever

Vier mokken koffie kunnen mogelijk cirrose van het leverrisico met 80% verminderen. Cirrose zorgt ervoor dat littekenweefsel zich opbouwt, een deel van de lever vervangt en wordt geassocieerd met hepatitis en leververvetting.

Lager risico op kanker, de ziekte van Parkinson en diabetes

Uit onderzoek blijkt dat je als koffiedrinker minder kans hebt om diabetes type 2 te ontwikkelen. Elke beker verlaagt het risico met 7%. Frequente consumptie van cafeïnehoudende koffie kan het risico op lever- en colorectale kanker verminderen. Het vermindert ook het risico op de ziekte van Parkinson met maximaal 60%.

Nu weet je dat je dagelijkse kopjes koffie meer te bieden hebben dan hun geweldige smaak. Je zou een verbeterd fysiek en mentaal welzijn en een lagere kans op het ontwikkelen van ziekten kunnen zien als je je gewoonte voortzet.