Tools en tips aan schoolleiders en leerkrachten tijdens Vrouwen Café

Renate Wouden en Emmy Hart hebben zaterdag hun ervaringen gedeeld en tools aangereikt in de hoedanigheid van (school)leider aan leerkrachten en schoolleiders tijdens het “Vrouwen Cafe” dat georganiseerd werd door het Vrouwen Parlement Forum (VPF). Leendert Pocorni heeft ook zijn sporen in het onderwijs verdiend en deed scherpe aanbevelingen op basis van een integrale benadering van het probleem binnen het onderwijs.

Ingegaan werd op de volgende punten: “het gebruik van mobiele telefoons tijdens lesuren toegestaan? Zowel leerkrachten als studenten maken zich hieraan schuldig. Jongens lopen in ‘jail stijl’ rond op het schoolterrein. Scholieren betreden de school met wapens of scherpe voorwerpen. Schoolleiders worden geconfronteerd met drugsverkoop en- gebruik”.

Volgens het VPF ondervinden scholen last van jeugdbendes. “Leerkrachten en studenten begeven zich in de boksring. Dit vuur wordt ook nog flink aangewakkerd door medestudenten. Ouders geven leerkrachten zelfs een afgedonderd pak. Uw mond valt niet meer open, want de incidenten worden op Facebook gepost of aangehaald in de media”.

Ook wordt aangevoerd dat “de samenleving op verschillende manieren reageert op incidenten. Enkele reacties zijn: kisi eng moi, je hebt het zelf gezocht, dit is het gevolg van moreel verval, de opvoeding wordt aan de school overgelaten, studenten hebben huiselijke problemen, het is de schuld van de ouders, vaders dragen weinig bij aan de opvoeding van hun kinderen, het is de schuld van het Ministerie van Onderwijs, er zijn tegenwoordig weinig rolmodellen, scholen hebben maatschappelijk werkers nodig, de school heeft altijd gelijk of schoolleiders en leerkrachten missen essentiële vaardigheden. Sommigen vinden de incidenten een “FATU” en kunnen er flink om lachen. Anderen vinden het triest en maken zich bezorgd over de situatie en willen graag dat er actie wordt ondernomen om het leer -en leef klimaat op scholen te verbeteren”.

De presentaties en discussies over het vraagstuk “Leiderschap en Opvoeding” werd mede mogelijk gemaakt door het Gender plus programma via het Bureau Forum NGO.(GFC)

Overige berichten