fbpx

Toeristen die naar Suriname komen worden verwelkomd met giftige rookwolken

GFC NIEUWS – “Ik ben voor de eerste keer in Suriname en geniet van een welverdiende vakantie. Samen met mijn vrouw wil ik alle mooie plekken in het land bezoeken. Het is wel jammer dat ik op de luchthaven, al direct bij het uitstappen uit het vliegtuig werd geconfronteerd met stinkende en giftige rookwolken. Ik heb begrepen dat het hier de gewoonte is om elke dag vuil te verbranden”, zegt een toerist aan GFC Nieuws.

De vakantieganger die komt uit Turkije zegt dat ook in de omgeving van zijn vakantiehuis in Paramaribo dagelijks vuil wordt verbrand.

“Ik wilde graag van de natuur genieten en zo vaak als mogelijk buiten in de tuin zitten. Maar dat is veelal onmogelijk want ik word steeds vergiftigd. De rook is zeer schadelijk voor het lichaam, die wil ik dus niet steeds inademen. Maar begrijpt men hier dan niet dat dit zo onnodig en ongezond is? Jammer dat er niet wordt ingegrepen”, is zijn mening.

BEKIJK OOK
PAHO brengt gezondheidsautoriteiten regio bijeen voor 30e Pan-Amerikaanse Sanitaire Conferentie

In Suriname worden personen dagelijks blootgesteld aan extreem giftige stoffen die vrijkomen door het verbranden van afval, hout, bladeren en dergelijken. Ondanks wetenschappers waarschuwen voor de zeer ernstige gevolgen, zijn er nog steeds onderontwikkelde/domme personen die hun rommel in brand steken.

Beroertes, hartinfarcten, miskramen en impotentie

Door blootstelling aan de extreem giftige stoffen die vrijkomen bij het verbranden van huisafval en tuinafval zoals bladeren en takken, in de open lucht, komen er onder meer dioxinen, fijnstof en andere zeer gevaarlijke stoffen vrij. Binnen de internationale medische wetenschap bestaat er consensus dat deze gifstoffen verschillende ernstige ziekten veroorzaken, waaronder hartinfarcten, beroertes, miskramen, onvruchtbaarheid, kanker, geboorteafwijkingen, hormonale storingen, impotentie en longklachten.