fbpx
‘Toerisme Suriname wordt gesaboteerd door bureaucratie en corruptie’

Een reiziger arriveerde ’s avonds laat in Suriname vanuit de VS via Port of Spain. Hij wachtte geduldig bij het gesloten loket waar hij een toeristenkaart moest halen.

Na enige tijd kwam eindelijk iemand aan. De reiziger liet zijn paspoort en ticket zien, en legde 25 Amerikaanse dollars neer voor de toeristenkaart.

Geen goede introductie

“Daarmee begon mijn probleem”, vertelt hij aan Caribbean News Now. De lokettist incasseerde het geld maar vroeg meer: 50 euro meer.

“Ik had alleen Surinaamse en Amerikaanse dollars, en er was geen geldautomaat waar ik euro’s kon pinnen”, zegt hij.

‘Dan kom je het land niet in’

“Ik heb geen euro’s, zei ik tegen de man. Die antwoordde glimlachend dat ik dan Suriname niet binnenkwam.”

“Tien minuten later zei de veiligheidsman tegen mij dat ik iemand moest zoeken die kon helpen. Als op afroep verscheen uit het niets iemand die mijn Surinaamse dollars wilde wisselen naar euro’s, maar tegen een verschrikkelijke wisselkoers.”

“Mijn enige optie was een flinke smak geld kwijtraken om mijn toeristenkaart te krijgen. Toen ik de aankomsthal binnenkwam, zag ik de ‘euroman’ en de veiligheidsman samen smakelijk lachen.”

“Het waren duidelijk vrienden die het hele ding hadden opgezet. Geen goede introductie.”

Caribbean News Now beschrijft hoe het Surinaamse toerisme de grond wordt ingeboord door bureaucratie en corruptie.

Problematische beproeving

De entree in ons land wordt beschreven als “een zware, lange en problematische beproeving”. Personeel op de luchthaven zou hulpeloze bezoekers als “prooi” zien.

De verplichte toeristenkaart is op sommige toegangspunten niet en op andere moeilijk te krijgen, “en dat maakt dat toeristen wegblijven van Suriname.”

Dat komt, schrijft Caribbean News, doordat Suriname nog geen gebruik maakt van nieuwe technologie om e-visa of e-toeristenkaarten te verstrekken – wat corruptie kan verminderen en efficiënter is.

Als een nachtmerrie

Cubaanse toeristen die in Guyana een toeristenkaart proberen te halen bij de Surinaamse ambassade in Georgetown komen in het weekend voor gesloten deuren.

Vaak worden zij daarna alsnog weggestuurd omdat zij niet beschikken over noodzakelijke documenten of de juiste valuta, of simpelweg omdat zij geen kopieën hebben van noodzakelijke documenten.

Dat zou voorkomen kunnen worden, zegt Caribbean News, door informatie in het Spaans beschikbaar te stellen in Cuba en Guyana.

Ruw en onbeschoft

En dan zijn daar ook nog de beveiligers op de ambassade die zich ruw en onbeschoft zouden gedragen tegen bezoekers die een toeristenkaart of visum komen halen.

Ook op de Johan Adolf Pengel (JAP) luchthaven kan het een en ander beter. Reizigers moeten eerst in de rij om een toeristenkaart te kopen; daarna moeten zij opnieuw aansluiten in een andere rij om hun paspoort te laten afstempelen.

In landen als Oeganda, Tanzania en Ethiopië hoeft de bezoeker voor beide handelingen slechts eenmaal aan te sluiten.

Daar komt bij dat de rijen op JAP lang zijn en er maar enkele personen zijn die de arriverende gasten kunnen afhandelen.

Een bezoek aan Suriname begint volgens verschillende personen die Caribbean News interviewde dan ook “als een nachtmerrie”.

Meer nieuws

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…