Tjon-A-Joe na Cacso-dubbelslag: ‘Het is heel hard werken geweest’

De ontlading is enorm bij Renzo Tjon-A-Joe wanneer hij woensdagavond als eerste aantikt in de A-finale van de 50 meter vrije slag. Hij pakt het goud, brengt het Cacso-record op zijn naam en gaat de komende vier jaar door het leven als de 50 meter vrije slag zwemkampioen van Centraal-Amerika en het Caribisch Gebied noemen. “Ik ga nu voor de wereldtop”, zegt hij zelfverzekerd.

Maar de weg naar de dubbelslag van woensdagavond tijdens de 23ste Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen is niet makkelijk geweest. “Het is heel hard werken geweest naar dit punt toe. Ik heb mezelf, mijn familie en Suriname bewezen dat ik tot de top van de regio, het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika behoor.”

Het harde werken wordt beaamd door zijn moeder Patricia San A Jong, die de race persoonlijk meemaakte. “Het heel jaar en zeker de laatste zes maanden leven we naar dit punt toe en het was de moeite waard. Mijn zoon heeft een geweldige prestatie neergezet.”

Coach Yash Daryanani praat over “a job well done” en zwaait Tjon-A-Joe alle lof toe. “Hij heeft alle werk gedaan en zijn race gezwommen. Als coach heb ik alleen gemotiveerd en de focus erin gehouden.”

Deze prestatie van Tjon-A-Joe op de slotdag van het zwemmen zorgt volgens Daryanani voor een stukje motivatie. Dat wordt bevestigd door Dennis Mac Donald, secretaris-generaal van het Surinaams Olympisch Comité. “Ik denk dat zijn prestatie belangrijk is voor de sport en zeker ook voor Suriname. Het is heel prachtig en geeft een stimulans aan de andere sporters die nog aan de beurt moeten komen.”

De komende dagen maken de beachvolleyballers Cheryl Brunings, Sandrina Hunsel, Keven Sporkslede en Joshua Dwarkasing, badmintonspeler Sören Opti en de atleten Sunayna Wahi, Jurgen Themen, Miguel van Assen en Jeffrey Vanan hun opwachting in Colombia.

Woensdag is SOC-voorzitter Ramon Tjon-A-Fat teruggekeerd naar Suriname. Donderdagochtend is secretaris-generaal Dennis Mac Donald uit Colombia vertrokken. Hij vliegt naar een meeting van de Zuid-Amerikaanse Atletiekfederatie in Argentinië.

Donderdag in de vroege ochtend arriveerden badmintonspeler Sören Opti en coach Keith Sjauw Mook in het dorp.

De beachvolleybalselectie heeft intussen al twee keer kunnen trainen.

Jeffrey Vanan (vanuit Nederland) en atletiekcoach Lazaro Calderon Munder (vanuit Suriname) komen zaterdag in Barranquilla aan. De volgende dag starten de atletiekwedstrijden.(GFC)