fbpx

Tips voor de grote schoonmaak: ‘Grootste fout is dweilen met warm water’

Een schoon huis is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Toch zijn er volgens experts nog veel dingen die we fout doen bij het schoonmaken van het huis.

“De meest gemaakte fout tijdens het schoonmaken is het dweilen met warm water”, aldus Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice Maid at Home aan NU.nl. “Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”

Volgens Diet Groothuis, schrijfster van Het grote poetsboek, gaat het ook vaak mis met de middelen die mensen gebruiken tijdens het schoonmaken. “Mensen denken dat ze chloor, bleek en andere middelen nodig hebben om iets schoon te krijgen. Chloor ontsmet wel een toilet, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak.”

BEKIJK OOK
Heren wiens vriendin met andere mannen werkt zullen haar spoedig kwijtraken, vertelt relatiespecialist

Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn. “De groene zeep, schoonmaakazijn en soda liggen onderin het schap van de supermarkt, maar zijn wel vaak het goedkoopste. Ook bevatten deze middelen geen microplastics die vervuilend zijn voor het milieu.”