fbpx
Tips voor aanmaak nieuwe identiteitskaart

Voor het maken van een nieuwe identiteitskaart dienen burgers zich aan te melden met hun oude kaart, op de verschillende bureaus voor burgerzaken.

De groep die voor het eerst een ID-kaart zal aanmaken, degene die de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, dienen zich aan te melden met een der ouders en het familieboek.

Mensen die hun oude kaart kwijt zijn moeten SRD 75,- betalen en hun paspoort of rijbewijs meenemen.

Uw e-ID krijgt u onder normale omstandigheden binnen 30 dagen. Deze informatie deelt Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteit met het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Personen met vals haar, die een ID-kaart wensen te maken worden daarin niet belet, zegt de deskundige desgevraagd. “Daar komen we niet aan, maar het ligt aan de instantie die u zal moeten identificeren aan de hand van jou ID-kaart. Als zij zeggen dit bent u niet, dan zal u helaas terug moeten komen om een ID te maken met uw natuurlijk haar. Je hebt mensen met grote bossen haar en dat maakt dat je gezicht er anders uitziet. Als u een pruik of wave opzet, zorg ervoor dat het er natuurlijk eruitziet, dan denk ik dat de instanties daarmee geen moeite zullen hebben.

Voor wat betreft sieraden mogen dames maar één paar oorbellen aandoen. Bij de heren zijn oorbellen niet toegestaan, alsook geen piercing in het gelaat. Brillen dienen in tegenstelling tot vroeger afgezet te worden bij het maken van de foto voor de identiteitskaart. Het afdelingshoofd roept op om liever geen okselmouw aan te doen. “Ook kleding met een boothals wordt niet toegestaan, omdat het op de kaart erop zal lijken dat u naakt bent.”

Het hoofd zegt verder dat er voorheen dagelijks hadden 250 tot 300 aanvragen waren voor nieuwe identiteitskaarten. “Op dag basis zijn er tussen 1500 en tweeduizend aanvragen voor nieuwe kaarten. De druk is enorm groot bij de print afdeling, desondanks loopt alles goed”, garandeert het hoofd. Stagnaties als gevolg van het opraken van de inkt van de printers behoort tot het verleden, omdat er voor reserve inkt is gezorgd.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…