Tips voor aanmaak nieuwe identiteitskaart

Voor het maken van een nieuwe identiteitskaart dienen burgers zich aan te melden met hun oude kaart, op de verschillende bureaus voor burgerzaken.

De groep die voor het eerst een ID-kaart zal aanmaken, degene die de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, dienen zich aan te melden met een der ouders en het familieboek.

Mensen die hun oude kaart kwijt zijn moeten SRD 75,- betalen en hun paspoort of rijbewijs meenemen.

Uw e-ID krijgt u onder normale omstandigheden binnen 30 dagen. Deze informatie deelt Valerie Finsy, hoofd van de afdeling Identiteit met het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Personen met vals haar, die een ID-kaart wensen te maken worden daarin niet belet, zegt de deskundige desgevraagd. “Daar komen we niet aan, maar het ligt aan de instantie die u zal moeten identificeren aan de hand van jou ID-kaart. Als zij zeggen dit bent u niet, dan zal u helaas terug moeten komen om een ID te maken met uw natuurlijk haar. Je hebt mensen met grote bossen haar en dat maakt dat je gezicht er anders uitziet. Als u een pruik of wave opzet, zorg ervoor dat het er natuurlijk eruitziet, dan denk ik dat de instanties daarmee geen moeite zullen hebben.

Voor wat betreft sieraden mogen dames maar één paar oorbellen aandoen. Bij de heren zijn oorbellen niet toegestaan, alsook geen piercing in het gelaat. Brillen dienen in tegenstelling tot vroeger afgezet te worden bij het maken van de foto voor de identiteitskaart. Het afdelingshoofd roept op om liever geen okselmouw aan te doen. “Ook kleding met een boothals wordt niet toegestaan, omdat het op de kaart erop zal lijken dat u naakt bent.”

Het hoofd zegt verder dat er voorheen dagelijks hadden 250 tot 300 aanvragen waren voor nieuwe identiteitskaarten. “Op dag basis zijn er tussen 1500 en tweeduizend aanvragen voor nieuwe kaarten. De druk is enorm groot bij de print afdeling, desondanks loopt alles goed”, garandeert het hoofd. Stagnaties als gevolg van het opraken van de inkt van de printers behoort tot het verleden, omdat er voor reserve inkt is gezorgd.

Overige berichten