fbpx

TikTok-zoekresultaten bezaaid met verkeerde informatie

GFC NIEUWSREDACTIE- TikTok is misschien het platform bij uitstek voor pakkende video’s, maar iedereen die het gebruikt om meer te weten te komen over COVID-19, klimaatverandering of de Russische invasie van Oekraïne, zal waarschijnlijk misleidende informatie tegenkomen.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat woensdag is gepubliceerd.

Onderzoekers van NewsGuard zochten naar inhoud over prominente nieuwsonderwerpen op TikTok en zeggen dat ze ontdekten dat bijna 1 op de 5 van de video’s die automatisch door het platform werden gesuggereerd, verkeerde informatie bevatte.

Zoekopdrachten naar informatie over “mRNA-vaccin” leverden bijvoorbeeld vijf video’s op (van de eerste 10) die verkeerde informatie bevatten, waaronder ongegronde beweringen dat het COVID-19-vaccin “permanente schade in de kritieke organen van kinderen” veroorzaakt.

BEKIJK OOK
John Cena vestigt Guinness World Record

Onderzoekers die op zoek waren naar informatie over abortus, de verkiezingen van 2020, de opstand van 6 januari in het Amerikaanse Capitool, klimaatverandering of de Russische invasie van Oekraïne op TikTok vonden vergelijkbare misleidende video’s verspreid over nauwkeurigere clips.

De hoeveelheid desinformatie – en het gemak waarmee het kan worden gevonden – is vooral verontrustend gezien de populariteit van TikTok bij jongeren, volgens Steven Brill, oprichter van NewsGuard, een bedrijf dat desinformatie monitort.

TikTok is het op één na populairste domein ter wereld, volgens online prestatie- en beveiligingsbedrijf Cloudflare, alleen overtroffen door Google.