Tijdens 20e vaccinatieweek Pan-Amerikaanse regio zullen ruim 140 miljoen mensen worden gevaccineerd

GFC NIEUWSREDACTIE- Om de vaccinatie tegen COVID-19 te versnellen en de kloof te dichten tussen de vaccinatiegraad tegen andere ziekten die door vaccins kunnen worden voorkomen, zijn de landen en gebieden in de Pan-Amerikaanse regio van plan ongeveer 140 miljoen mensen te immuniseren in het kader van de Vaccinatieweek in de Pan-Amerikaanse regio.

De Vaccinatieweek is een initiatief van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) dat dit jaar haar 20-jarig bestaan viert.

Het thema van de week, die van 23-30 april plaatsvindt, is “Bent u beschermd? Haal al uw vaccins” en roept de hele bevolking op hun vaccinatieschema’s te herzien en zich te laten vaccineren om volledig beschermd te zijn.

“Deze Vaccinatieweek is een gelegenheid om de vaccinatiegraad tegen polio, mazelen, rodehond, difterie en andere te voorkomen ziekten, die de afgelopen tien jaar is gedaald, te verbeteren”, aldus PAHO-directeur Carissa Etienne.

“Vaccins werken en hebben in de afgelopen 20 jaar voorkomen dat miljoenen mensen ziek werden, in het ziekenhuis werden opgenomen of zelfs stierven. Daarom is het van vitaal belang dat iedereen toegang heeft,” zei zij.

In de twee jaar van de pandemie heeft de focus op de bestrijding van COVID-19 de gezondheidsstelsels en de gezondheidswerkers overweldigd en bijna drie decennia van vooruitgang in de strijd tegen polio en mazelen in de regio teruggedraaid.

In 2020 waren meer dan 2,7 miljoen kinderen in de Pan-Amerikaanse regio niet of onvolledig gevaccineerd, waardoor zij vatbaar waren voor ziekten als mazelen, polio en difterie, waarvan de eerste twee in de regio zijn uitgeroeid.

OOK INTERESSANT
Levensgevaarlijke pitbull 'eindelijk' verbannen nadat 52-jarige man vreselijk sterft

Terwijl de dekkingsgraad met de drie doses poliovaccin in 2020 82% bedroeg – de laagste sinds 1994 – was de regionale dekkingsgraad tegen mazelen, bof en rodehond (met MMR1-vaccin) 87%, zes procentpunten lager dan de 93% die in 2016 werd geregistreerd.

Ondertussen daalde de regionale dekking voor difterie, tetanus en kinkhoest (met DTP3-vaccin) ook van 91% in 2016 tot 85% in 2020. Al deze percentages daalden onder de 95% die door PAHO wordt aanbevolen om uitbraken te voorkomen.

“Vaccins blijven onze beste bescherming. We mogen onze waakzaamheid niet laten verslappen”, benadrukte Etienne. We moeten onze inspanningen opvoeren om deze situatie te keren, en we weten hoe we dat moeten doen, onze geschiedenis van het elimineren van ziekten die door vaccins kunnen worden voorkomen, bewijst dat.”

Met bijna 1,8 miljard doses die in slechts 16 maanden in de regio zijn toegediend, is de vaccinatie tegen COVID-19 het grootste immunisatieprogramma in de geschiedenis.

Veertien landen hebben al de WHO-doelstelling bereikt om 70% van hun bevolking te vaccineren vóór 30 juni 2022, 26 landen hebben een dekking tussen 40% en 69% bereikt, en 11 blijven onder de 40%.

“Succes is mogelijk wanneer we samenwerken om vaccinatie te omarmen”, zei de PAHO-directeur, en zij drong er bij de landen op aan “de Vaccinatieweek te benutten om de meest kwetsbaren te bereiken”.

OOK INTERESSANT
Suriname's miljarden- optimisme moet getemperd worden, wereldwijde afzetmarkt olie zal krimpen

De start van de Vaccinatieweek in de Pan-Amerikaanse regio zal worden gemarkeerd met een evenement op 25 april in Dominica, dat zal worden bijgewoond door de directeur van PAHO en de hoogste autoriteiten van het Caribische land. Er worden ook videoboodschappen verwacht van de presidenten van Chili, Ecuador en Honduras, alsmede van de secretaris-generaal van de Caribische Gemeenschap (CARICOM).

De regio Noord- en Zuid-Amerika is wereldwijd een referentie op het gebied van inentingen. In 1971 werd het de eerste regio ter wereld waar de pokken werden uitgeroeid. In 1994 werd de uitbanning van polio gecertificeerd, in 2015 werden rodehond en het congenitaal rubellasyndroom uitgebannen, in 2016 mazelen en in 2017 neonatale tetanus.

De Vaccinatieweek in Amerika begon in 2003 als een poging van landen in de regio om een uitbraak van mazelen in Colombia en Venezuela aan te pakken.

In de afgelopen 19 jaar zijn in het kader van het initiatief meer dan een miljard mensen van alle leeftijden gevaccineerd tegen zo’n 20 ziekten.

In 2012 werd het een wereldwijde beweging toen de Wereldgezondheidsvergadering de Wereldimmunisatieweek instelde.