fbpx

Tientallen kinderen onder erbarmelijke omstandigheden in gevangenis in de Filipijnen

In een jeugdgevangenis in de Filipijnen zitten 46 jongens en meisjes opgesloten tussen 12-17 jaar die leven onder zeer erbarmelijke omstandigheden.

Een wetgeving in het land maakt het mogelijk om kinderen vanaf 12 jaar op te sluiten. Volgens de Verenigde Naties (VN) is deze wet in strijd met kinderrechten en een geweldhandeling.

De autoriteiten in de Filipijnen zeggen dat de wetswijzing noodzakelijk was, omdat drugscriminelen steeds meer jonge kinderen ronselen, echter wordt dit betwist door de VN, omdat slechts 2% van de kinderen in de Filipijnen betrokken is bij druggerelateerde activiteiten.

Een 15-jarig meisje in de ‘House of Hope’ is in de verwachting, terwijl een jongen die was gearresteerd op zijn 13e voor drugsgebruik al langer dan een jaar wacht op een veroordeling of invrijheidstelling.

De 43 jongens zitten opgesloten in 3 cellen, waarvan de grootste 6 bij 4 meter is. Een toilet en een vat met water zijn de enige sanitaire voorzieningen.

BEKIJK OOK
Alliantie van Surinaamse ondernemers vraagt kredietfaciliteiten aan Eximbank of India

De kinderorganisatie van de VN maakt zich enorm zorgen over de kinderrechten die er worden geschonden door de Filipijnse autoriteiten. De meeste van de kinderen zijn ingesloten om ‘kleine’ criminele daden of omdat ze zijn verlaten door hun ouders.

32.000 kinderen zijn opgenomen in opvangtehuizen sinds de lancering van een drugscampagne door de regering.

Ruim 40 miljoen jongeren in de Filipijnen leven onder zeer slechte omstandigheden. 1 op de 3 kinderen leeft in armoede en een derde is ondervoed. Slechts 70% bezoekt een middelbare school, terwijl een veel kleiner aantal afstudeert. Ruim 3 miljoen jongeren tussen 5-15 jaar gaan niet naar school.

80% is slachtoffer van lichamelijk geweld, terwijl 1 op de 5 jongeren tussen 13-18 jaar wordt blootgesteld aan seksueel geweld, vaker door familieleden gepleegd.

De Filipijnen behoort tot de top 10 landen met het hoogste aantal kinderprostituees en neemt het aantal nieuwe hiv-infecties epidemische vormen aan.