fbpx

Tieners met obesitas verliezen 15% lichaamsgewicht tijdens proef met hergebruikte diabetesmedicijnen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een hergebruikt type 2 diabetesmedicijn hielp tieners met obesitas een aanzienlijke hoeveelheid lichaamsgewicht te verliezen, verlaagde hun risicofactoren voor hart- en vaatziekten en verbeterde hun gewichtsgerelateerde kwaliteit van leven gedurende een klinische proef van 68 weken.

Dit rapporteerden onderzoekers deze week in het New England Journal of Medicine.

Het medicijn is semaglutide (merknaam Wegovy), dat voor het eerst werd goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2 in 2017, maar sindsdien ook nuttig is gebleken voor gewichtsverlies bij volwassenen met obesitas of overgewicht.

Het medicijn werkt door een hormoon na te bootsen dat glucagon-achtig peptide-1 (GLP-1) wordt genoemd en dat zich richt op gebieden van de hersenen die de eetlust en voedselinname reguleren, legde de Food and Drug Administration uit terwijl het gebruik ervan voor gewichtsverlies bij volwassenen werd goedgekeurd.

BEKIJK OOK
Marihuanarokers vertonen hogere percentages emfyseem, luchtwegaandoeningen dan tabaksrokers

De nieuwe gegevens suggereren dat het ook tieners die worstelen met obesitas en overgewicht aanzienlijk kan helpen hun gezondheid en vooruitzichten te verbeteren terwijl ze volwassen worden.

Een op de vijf kinderen en tieners in de VS heeft obesitas, waardoor kinderen ernstige gezondheidsproblemen kunnen krijgen, waaronder hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes type 2, ademhalingsproblemen en gewrichtsproblemen, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.