fbpx

Tieners leren meer over seks van TikTok dan op school

GFC NIEUWSREDACTIE- Sociale media worden overspoeld met gezondheidsvideo’s en dus kan het bestrijden van desinformatie op deze platforms moeilijk zijn, vooral vanwege de eindeloze hoeveelheid inhoud die er is.

Een nieuwe studie in opdracht van Superdrug Online Doctor ondervroeg 2.000 gebruikers van sociale media om het gebruik van sociale media door Britten voor gezondheidsinformatie te begrijpen, inclusief advies over seksuele gezondheid, wat een aanzienlijk effect heeft op tieners.

Het bleek dat Britten gemiddeld vier keer per jaar handelen op basis van gezondheidsadvies dat online wordt gezien, hetzij door te delen met vrienden, symptomen te onderzoeken of producten te kopen – waarbij één op de 10 adviezen heeft aangenomen die ze later onnauwkeurig vonden.

Op TikTok hebben 3 op de 5 mensen (59 procent) onware of misleidende gezondheidsinformatie gezien, volgens dit onderzoek.

Hier is een overzicht van de onderzoeksresultaten, evenals advies van gekwalificeerde artsen over hoe desinformatie online te herkennen:

OOK INTERESSANT
Luie mensen hebben dat voor groot deel geërfd van hun ouders

Een toename van 812 procent in artikelen met ‘TikTok’ en ‘nep’

Instagram werd verkozen tot het meest vertrouwde platform voor gezondheidsadvies in het algemeen (15 procent) en Twitter het minst vertrouwd (7 procent).

Ondertussen was TikTok het meest vertrouwd door jongere generaties met 38,9 procent van de TikTok-gebruikers tussen de 18 en 24 jaar, het onderzoek bleef onthullen dat 58 procent van de kijkers van 16-24 jaar gelooft dat het gezondheidsadvies dat ze op sociale media consumeren correct is.

Het onderzoek toont ook aan dat artikelen met ‘TikTok’ en ‘nep’ in de titel sinds afgelopen december een stijging van 812 procent hebben gehad, wat wijst op een grote toename van het melden van desinformatie op het platform.