fbpx

Tieners die niet voldoende slapen consumeren veel meer suiker dan normaal

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Slaap is van essentieel belang voor alle mensen, maar is vooral belangrijk voor tieners omdat hun lichaam een aanzienlijke ontwikkeling doormaakt tijdens hun vormende jaren.

Helaas slapen de meeste tieners niet genoeg, vertellen Amerikaanse experts.

Uit gegevens van de American Academy of Pediatrics blijkt dat 73% van de middelbare scholieren elke nacht minder dan de aanbevolen acht tot tien uur slapen en consumeert de groep 4.5kg meer suiker gedurende een schooljaar.

Eerder onderzoek heeft gebrek aan slaap gekoppeld aan een verhoogd risico op een slechte geestelijke gezondheid, slechte academische prestaties en gedragsproblemen.

Maar nieuw onderzoek van het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center zegt dat onvoldoende slaap ook het risico op gewichtstoename en andere cardiometabole ziekten bij tieners verhoogt, omdat tieners slechtere voedingsgewoonten hebben als ze minder slapen.

BEKIJK OOK
Schokkende ontdekking: obesitas veroorzaakt afsterven zenuwcellen vergelijkbaar met Alzheimer

De resultaten toonden aan dat tieners die onvoldoende sliepen, meer voedingsmiddelen consumeerden die waarschijnlijk de bloedsuikerspiegel snel zouden laten pieken, onder meer voedingsmiddelen met veel koolhydraten en of toegevoegde suikers en suikerhoudende dranken, vergeleken met toen ze een gezonde slaaphygiëne hadden.

Deze veranderingen deden zich grotendeels voor in de late avond na 21.00 uur.

Tieners die korter sliepen, aten ook minder groenten en fruit gedurende de hele dag, vergeleken met de groep die wel voldoende sliep.