fbpx
Tiener, 18, stierf bijna na vijf maanden gebruik e-sigaretten

GFC NIEUWS- Ewan Fisher leed aan ‘catastrofale’ ademhalingsproblemen die veroorzaakt werden door het gebruik van e-sigaretten, wordt gemeld in een nieuwe studie.

De 18-jarige Brit werd 2,5 jaar geleden met spoed gebracht naar de spoedeisende hulp van de Nottingham University Hospitals in Engeland nadat hij zich ernstig ziek voelde.

Hij werd in het ziekenhuis behandeld voor hypersensitivity pneumonitis, een aandoening waarbij herhaalde inademing van kleine deeltjes van organische of chemische oorsprong heeft geleid tot een allergische reactie met een ontsteking in de longblaasjes en kleinste luchtwegen.

Ewan werd zodanig ziek dat hij gezet moest worden aan een soort ondersteuningssysteem- Extracorporele membraanoxygenatie (ECMO).

Een ECMO wordt gebruikt voor ondersteuning bij hart- en/of longfalen, zowel bij kinderen als bij volwassenen.

ECMO is een vereenvoudigde vorm van een hartlongmachine en wordt gebruikt om enkele dagen tot weken of zelfs maanden het lichaam te ondersteunen. De functie van hart en longen wordt overgenomen zodat deze de tijd krijgen te herstellen.

Bloed wordt uit de patiënt geleid en door een kunstlong gepompt waar zuurstof toegediend wordt en koolstofdioxide afgevoerd wordt. Vervolgens wordt het bloed teruggegeven aan de patiënt waardoor het lichaam van zuurstof voorzien kan worden.

Pas na 14 maanden herstelde Ewan en mocht hij naar huis.

De artsen zijn ervan overtuigd dat het gebruik van e-sigaretten het leven van de tiener in gevaar bracht.

Ze zeggen dat de trigger waarschijnlijk een immuunreactie was op een chemische stof in een e-sigaret vloeistof.

Meer gezondheidsnieuws

Slimme toiletten die kanker kunnen opsporen

GFC NIEUWS- Wetenschappers aan de Standord University in de VS hebben een toilet ontwikkeld dat ontlasting en urine analyseert op ziektes. Dikke vrouwen makkelijk slank…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke vrouwen makkelijk slank met…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…