fbpx

Tiener, 18, stierf bijna na vijf maanden gebruik e-sigaretten

GFC NIEUWS- Ewan Fisher leed aan ‘catastrofale’ ademhalingsproblemen die veroorzaakt werden door het gebruik van e-sigaretten, wordt gemeld in een nieuwe studie.

De 18-jarige Brit werd 2,5 jaar geleden met spoed gebracht naar de spoedeisende hulp van de Nottingham University Hospitals in Engeland nadat hij zich ernstig ziek voelde.

Hij werd in het ziekenhuis behandeld voor hypersensitivity pneumonitis, een aandoening waarbij herhaalde inademing van kleine deeltjes van organische of chemische oorsprong heeft geleid tot een allergische reactie met een ontsteking in de longblaasjes en kleinste luchtwegen.

Ewan werd zodanig ziek dat hij gezet moest worden aan een soort ondersteuningssysteem- Extracorporele membraanoxygenatie (ECMO).

Een ECMO wordt gebruikt voor ondersteuning bij hart- en/of longfalen, zowel bij kinderen als bij volwassenen.

ECMO is een vereenvoudigde vorm van een hartlongmachine en wordt gebruikt om enkele dagen tot weken of zelfs maanden het lichaam te ondersteunen. De functie van hart en longen wordt overgenomen zodat deze de tijd krijgen te herstellen.

BEKIJK OOK
Ontzielde lichaam 9-jarige jongen uit water gehaald

Bloed wordt uit de patiënt geleid en door een kunstlong gepompt waar zuurstof toegediend wordt en koolstofdioxide afgevoerd wordt. Vervolgens wordt het bloed teruggegeven aan de patiënt waardoor het lichaam van zuurstof voorzien kan worden.

Pas na 14 maanden herstelde Ewan en mocht hij naar huis.

De artsen zijn ervan overtuigd dat het gebruik van e-sigaretten het leven van de tiener in gevaar bracht.

Ze zeggen dat de trigger waarschijnlijk een immuunreactie was op een chemische stof in een e-sigaret vloeistof.