fbpx

Tieneke Sumter overhandigt het boek ‘Helen van seksueel misbruik: het trauma voorbij’ aan community werkers

Aan het eind van de training Sexual and Domestic Violence (SDV) verzorgd door Projekta kregen de community werkers bezoek van Tieneke Sumter, één van de personen die het begin heeft meegemaakt van het gevecht tegen seksueel en huiselijk geweld in Suriname.

In de jaren negentig maakte Sumter ook deel uit van de werkgroep ‘seksueel en kindermishandeling’ samen met verschillende personen, zoals Carla Bakboord, Nadia Raveles, Kamla Nannan Panday, Sila Kisoensingh, Lilian Ferrier en Betty Mijlof.

In die periode gingen ze van start aan de Koosstraat om te praten over problemen zoals seksueel geweld en kindermishandeling. Daarna werd Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen in diezelfde periode opgericht waar ze ook één van de medeoprichters van was samen met de bovenstaande personen.

In haar korte toespraak naar de community werkers gaf ze aan dat ze Ivonne Meeuwsen vorig jaar heeft leren kennen die het boek “Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij!” geschreven heeft. Meeuwsen had een partij boeken die ze niet op de Nederlandse markt kon plaatsen vanwege een kleine misdruk.

Sumter is op haar beurt alle boeken nagegaan en heeft geen enkele misdruk gezien bij de boeken, waarna ze aan Meeuwsen zei “is niet erg, je kunt ze aan mij geven”. Deze boeken wilden ze graag geven aan organisaties in Suriname, omdat ze van mening is dat seksueel misbruik heel weinig specifieke aandacht krijgt.

BEKIJK OOK
Santokhi bespreekt mogelijkheden met president Algemene Vergadering VN

Het boek “Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij!”, is een persoonlijk verhaal. In dit boek vertelt de auteur hoe ze zich zelf heeft kunnen helen, maar het is meer dan een verdrietig verhaal over seksueel misbruik.

In dit boek vertelt ze over haar worsteling, de lange termijn effecten waar zij last van had én over haar weg terug, langs diverse soorten therapie. In het boek geeft ze ook aan hoe ze haar leven weer op heeft kunnen pakken en geen last meer heeft van haar verleden. Dit boek kan de nodige hulp bieden aan slachtoffers om het een plek te geven in hun leven.

De verschillende community organisaties vanuit Paramaribo, Para, Commewijne en Nickerie, vonden het een eer om het boek te ontvangen. Sumter heeft het boek aan 17 organisaties overhandigd.