fbpx

Tien minuten durende scan maakt genezing meest voorkomende oorzaak hoge bloeddruk mogelijk

GFC NIEUWSREDACTIE- Artsen van de Queen Mary University of London en het Barts Hospital en het Cambridge University Hospital hebben onderzoek geleid met behulp van een nieuw type CT-scan om kleine knobbeltjes in een hormoonklier op te lichten en hoge bloeddruk te genezen door ze te verwijderen.

De knobbeltjes worden ontdekt bij 1 op de 20 mensen met een hoge bloeddruk.

Het onderzoek lost een 60-jarig probleem op van het detecteren van de hormoonproducerende knobbeltjes zonder een moeilijke katheterstudie die beschikbaar is in slechts een handvol ziekenhuizen en vaak faalt.

Uit het onderzoek bleek ook dat, in combinatie met een urinetest, de scan een groep patiënten detecteert die na de behandeling van al hun bloeddrukmedicijnen afkomen.

Voor de studie werden 128 mensen gescand nadat artsen ontdekten dat hun hypertensie (hoge bloeddruk) werd veroorzaakt door het steroïde hormoon aldosteron.

BEKIJK OOK
Studie levert eerste bewijs dat mindfulness adolescenten kan helpen trauma's te overwinnen

Uit de scan bleek dat bij tweederde van de patiënten met verhoogde aldosteronsecretie het hormoon afkomstig was van een goedaardige knobbel in slechts één van de bijnieren, die veilig kon worden verwijderd.

De scan maakt gebruik van een kortwerkende dosis metomidate, een radioactieve kleurstof die alleen aan de aldosteronproducerende knobbel blijft kleven.

De scan was net zo nauwkeurig als de oude kathetertest, maar snel, pijnloos en technisch succesvol bij elke patiënt. Tot nu toe was de kathetertest niet in staat om te voorspellen welke patiënten volledig zouden worden genezen van hypertensie door chirurgische verwijdering van de klier.

Daarentegen detecteerde de combinatie van een “hete knobbel” op de scan en urinesteroïdtest 18 van de 24 patiënten die een normale bloeddruk bereikten van al hun medicijnen.