fbpx

Tiantian werd geboren vier jaren na overlijden beide ouders

Vier jaren na het overlijden van zijn beide ouders, werd Tiantian (‘lief’ in het Mandarijns) geboren na een scenario dat niet zou misstaan in een thriller van Dan Brown.

Zijn ouders kwamen in 2013 bij een auto-ongeluk om het leven, meldden Chinese media deze week. Zij hadden in een ziekenhuis in Nanjing nog een aantal ingevroren embryo’s, als resultaat van een vruchtbaarheidsbehandeling.

Na het overlijden kregen hun ouders, na een juridisch gevecht, de beschikking over de embryo’s. Het probleem was echter dat draagmoederschap illegaal is in China.

Laos is een van de weinige landen in de regio waar wel legaal een draagmoeder mag worden ingezet, dus richtten de grootouders hun pijlen op dat land.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Alle vliegmaatschappijen weigerden de kleine container waarin vier embryo’s in vloeibare stikstof waren opgeslagen, te vervoeren.

Dus werd de kostbare vracht over land gereden naar Laos, waar een embryo werd ingebracht in een Laotiaanse draagmoeder. Maar daarmee waren de problemen niet van tafel.

Van draagmoederbaby’s die buiten China worden geboren, moet met een DNA-test worden vastgesteld dat één van de biologische ouders een Chinees ingezetene is.

Om dat te omzeilen, werd de Laotiaanse draagmoeder op een toeristenvisum China binnengebracht zodat zij kon bevallen in een privéziekenhuis in Guangzhou, het vroegere Kanton.

De vier grootouders verschaften bloed voor het DNA-onderzoek om zodoende te bewijzen dat de kleine inderdaad hun kleinzoon was en beide biologische ouders Chinees ingezetenen waren geweest.

Het verhaal van Tiantian heeft in China een fel debat op gang gebracht over het verbod op het draagmoederschap en de regel dat ouders ingevroren embryo’s mogen erven.