fbpx

Theo Para: Als je vooruit wil komen, sluit je je aan bij de NDP

‘De mensen zijn geïntimideerd door de macht van zijn NDP. Er heerst defaïtisme, parlementariërs lopen over. Als je vooruit wil komen, sluit je je aan bij de NDP. Dat is nu de stemming. Met de inzet van veel staatsmiddelen en staatspropaganda heeft Bouterse de verkiezingen gewonnen. Nu gaan ze nog meer aanhangers, naast de 6.000 die ze al hadden aangenomen bij de overheid, in het staatsapparaat plaatsen. Dit wordt een hele lange nacht voor Suriname’, zegt publicist Theo Para in gesprek met de Volkskrant.


Is Bouterse niet gewoon ontzettend populair, vooral bij de jonge Surinamers?


‘Het fenomeen is bekend in Latijns-Amerika: mensen aan je binden met een populistisch verhaal, sociale voorzieningen en een corrupt bestuur. Hij vertegenwoordigt dat je via een short cut, zonder enige scholing, toch nog heel wat kan bereiken en de baas kan spelen. Dat spreekt sommigen aan. Maar dit is wel de man die verantwoordelijk is voor 15 politieke moorden, onder andere op mijn vriend en Mokro-oprichter Bram Behr.’

Jongeren in Suriname, een flink deel van de kiezers, zijn gewoon niet geïnteresseerd in ‘8 December’. Het is ook zó lang geleden.

‘Ik ben somber gestemd over de toekomst van Suriname. Men kijkt liever weg, men verzwijgt het. In mijn boek ‘De schreeuw van Bastion Veere, om de rechtsorde in Suriname’, spreek ik van de straffeloosheid van de macht. Maar het slaat als een blad om als de machtsverhoudingen veranderen, als het economisch minder gaat’, aldus Para.