fbpx

Theeconferentie brengt Suriname terug in theecultuur

GFC NIEUWS-“I see the participation of Suriname in this event in the future as a means to reconnect with the tea culture we inherited from China and other places in the world. To a large extend, this cultural expression has become an undeniable part of Suriname”.

Dat zei minister Edgar Dikan op 29 oktober bij de opening van de 2019 ‘Belt and Road Initiative’ Internationale Tea Industry Development Forum. D

e minister ziet het forum en de conferentie als een manier om Suriname terug te brengen in de sfeer van de theecultuur.

Het forum viel samen met de Internationale Theeconferentie die doelt op het populairder maken van Chinese thee over de hele wereld.

Het evenement vond plaats in Chibi, Xianning (Hubei / China) en telde meer dan 400 deelnemers.

De minister zei ook dat de aandacht voor cultuur heel belangrijk is in de ontwikkeling van een land. Hij prees China voor de manier waarop de Aziatische reus omgaat met cultuur, de verschillende gezichten ervan zichtbaar maakt en eraan verdient.

Minister Dikan onderstreepte dat vandaag de dag niemand kan ontkennen dat de Chinese theecultuur deel is van Suriname.

De bewindsman maakte gebruik van de gelegenheid om ten overstaan van dit internationaal forum Suriname te presenteren als ‘de kleine Verenigde Naties’, de collectie van alle naties en culturen.

De bewindsman stelt China als één van de vele voorbeelden van landen in de wereld die zich met succes hebben gewerkt uit hun crises en niet alsmaar focussen op de problemen.

“Het is belangrijk om te leren van deze landen. Gemeenschappen die hun crises hebben beschouwd als uitdagingen en mogelijkheden om vooruit te gaan, zijn door de geschiedenis heen succesvoller geweest in het overbruggen daarvan”, aldus de minister.

BEKIJK OOK
Grote schande dat radeloze vader van doodziek kindje in AZ op zijn knieën moet smeken voor behandeling

Met het festival laat China zien hoe cultuur en traditie gehandhaafd en wordt meegenomen in de modernisering en nieuwe uitdagingen van industrie en handel.

Het bezoek van minister Dikan aan China staat in het teken van de stedenband tussen Xianning en Para.

Districtscommissaris (dc) Armand Jurel van Para maakte net als zijn collega Mike Nerkust (Paramaribo/ Bestuursresort Noord Oost), deel uit van de delegatie. In het team zat ook Patrick Kensenhuis, volksvertegenwoordiger uit Para.

Tijdens het bezoek heeft dc Jurel een intentieverklaring getekend met burgemeester Wang Yuan He. De samenwerking is gebaseerd op wederzijds voordeel en onder meer gericht op de gebieden Landbouw, onderwijs, toerisme, handel en industrie.

Dc Jurel hoopt dat Para in de toekomst meer geld zal verdienen met ecotoerisme en industrie.

Minister Dikan heeft dc Jurel en de burgemeester van Xianning aangemoedigd om in de toekomst meer inhoud te geven aan de coöperatie.

De minister heeft tijdens het bezoek aan China veldbezoeken gebracht aan een theefabriek, zich georiënteerd bij de theevelden en een kijkje genomen bij toeristische attracties en andere plekken waar de Chinese cultuur op bijzondere wijze wordt gepresenteerd.

Xianning is een stad van 2,8 miljoen inwoner en staat ook bekend als de ‘Stad van Thee’. Meer dan 600 km² van de 9860 km² is besteed aan de teelt van thee.

Xianning heeft ook stedenbanden met Labuan, Maleisië en Victoria, Amerika.