fbpx
Testen, testen en nog eens testen om ons land weer op gang te brengen

INGEZONDEN- Ons land zit gedeeltelijk op slot. Wij weten ook dat het nog heel lang kan duren voordat er een vaccin of effectief medicijn wordt gevonden om de strijd aan te gaan met COVID-19.

Dat is de harde realiteit waarmee wij nu in Suriname geconfronteerd zijn. Uiteraard is het goed dat er veel gedaan wordt om besmettingen te voorkomen. Het stilleggen van het openbaar vervoer, de avondklok, het sluiten van casino’s en dergelijke zijn noodzakelijk.

Maar anderzijds kunnen wij ook niet maanden of jaren zo doorgaan. Mensen moeten ook hun geld kunnen verdienen om rekeningen en voeding te kunnen betalen. Op een gegeven moment moeten wij proberen om langzaam maar zeker alles redelijk weer op gang te brengen.

Wat wij kunnen doen is de focus leggen op het grootschalig testen of mensen besmet zijn met het coronavirus.  Er worden steeds meer nieuwe soorten testkits geproduceerd. Hiermee kan binnen een paar minuten al een uitslag worden verkregen. 

Wij hebben het voordeel dat ons bevolkingsaantal niet erg groot is. Dat betekent dat een groot deel van ons frequent onderworpen kan worden aan deze coronatesten. Personen die niet besmet zijn zouden normaal weer aan het werk kunnen gaan, met inachtneming van de fysieke afstand maatregelen evenals de andere richtlijnen.

Ook andere negatief geteste personen zouden voorzichtig weer kunnen deelnemen aan het ‘nieuwe normale leven”. Zieke mensen moeten in quarantaine.

Willen wij ons land, onze economie langzaam weer op gang brengen? Dan is het regelmatig testen van een ieder een reële optie.

Het is de WHO die deze testkits moet doneren aan arme landen zoals Suriname.

Deze gezondheidsorganisatie ontvangt jaarlijks miljarden Amerikaanse dollars steun van verschillende landen. Alleen de VS doneerde tot voor kort nog  een half miljard dollar per jaar aan de WHO. Hoewel die steun nu is stopgezet, zijn er nog talrijke landen die grote bedragen doneren.

Gelet op de vele grote blunders die de WHO de afgelopen periode heeft gemaakt, lijkt het mij niet meer dan logisch dat deze organisatie nu echt hun werk gaat doen en de arme landen zo snel als mogelijk tegemoet komt.

Drs. J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

 

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…