fbpx

Testen, testen en nog eens testen om ons land weer op gang te brengen

INGEZONDEN- Ons land zit gedeeltelijk op slot. Wij weten ook dat het nog heel lang kan duren voordat er een vaccin of effectief medicijn wordt gevonden om de strijd aan te gaan met COVID-19.

Dat is de harde realiteit waarmee wij nu in Suriname geconfronteerd zijn. Uiteraard is het goed dat er veel gedaan wordt om besmettingen te voorkomen. Het stilleggen van het openbaar vervoer, de avondklok, het sluiten van casino’s en dergelijke zijn noodzakelijk.

Maar anderzijds kunnen wij ook niet maanden of jaren zo doorgaan. Mensen moeten ook hun geld kunnen verdienen om rekeningen en voeding te kunnen betalen. Op een gegeven moment moeten wij proberen om langzaam maar zeker alles redelijk weer op gang te brengen.

Wat wij kunnen doen is de focus leggen op het grootschalig testen of mensen besmet zijn met het coronavirus.  Er worden steeds meer nieuwe soorten testkits geproduceerd. Hiermee kan binnen een paar minuten al een uitslag worden verkregen. 

Wij hebben het voordeel dat ons bevolkingsaantal niet erg groot is. Dat betekent dat een groot deel van ons frequent onderworpen kan worden aan deze coronatesten. Personen die niet besmet zijn zouden normaal weer aan het werk kunnen gaan, met inachtneming van de fysieke afstand maatregelen evenals de andere richtlijnen.

BEKIJK OOK  Man die beweert boze geesten in zich te hebben door politie Coronie ingesloten

Ook andere negatief geteste personen zouden voorzichtig weer kunnen deelnemen aan het ‘nieuwe normale leven”. Zieke mensen moeten in quarantaine.

Willen wij ons land, onze economie langzaam weer op gang brengen? Dan is het regelmatig testen van een ieder een reële optie.

Het is de WHO die deze testkits moet doneren aan arme landen zoals Suriname.

Deze gezondheidsorganisatie ontvangt jaarlijks miljarden Amerikaanse dollars steun van verschillende landen. Alleen de VS doneerde tot voor kort nog  een half miljard dollar per jaar aan de WHO. Hoewel die steun nu is stopgezet, zijn er nog talrijke landen die grote bedragen doneren.

Gelet op de vele grote blunders die de WHO de afgelopen periode heeft gemaakt, lijkt het mij niet meer dan logisch dat deze organisatie nu echt hun werk gaat doen en de arme landen zo snel als mogelijk tegemoet komt.

Drs. J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.