fbpx

Terwijl COVID-19 Pan-Amerikaanse regio blijft treffen, maakt dalende vaccinatiegraad landen vatbaar voor polio en andere ziekten

GFC NIEUWSREDACTIE- Terwijl COVID-19 elke week ongeveer 4.000 levens blijft eisen in de Pan-Amerikaanse regio en het aantal gevallen van monkeypox toeneemt, is het poliovirus nu ontdekt onder niet-gevaccineerde gemeenschappen in New York.

Als gevolg hiervan heeft de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) de landen opgeroepen het toezicht en de routine-vaccinatiecampagnes dringend te versterken.

Hoewel de Verenigde Staten na de ontdekking snel hebben gereageerd op de volksgezondheid, is polio een ziekte die “ik nooit meer in onze regio had verwacht”, zei Etienne vandaag een persconferentie.

“Het is bijna 30 jaar geleden dat Amerika de eerste regio ter wereld was waar wilde polio werd uitgeroeid, maar door de dalende vaccinatiegraad, verergerd door de COVID-19-pandemie, zijn veel van onze bevolkingsgroepen onbeschermd.

Polio, dat zich snel kan verspreiden in gemeenschappen met onvoldoende vaccinatiegraad, is geen behandelbare ziekte maar kan volledig worden voorkomen met vaccins. Toch is de vaccinatiegraad momenteel in bijna heel Zuid-Amerika onder de 80% gedaald en 12 landen in de regio lopen een hoog of zeer hoog risico op een uitbraak.

PAHO werkt nauw samen met de Verenigde Staten en heeft de lidstaten verschillende malen gewaarschuwd om waakzaam te blijven en maatregelen te nemen om niet-gevaccineerde bevolkingsgroepen proactief met een poliovaccin te bereiken.

“We mogen de levensreddende kracht van vaccins niet als vanzelfsprekend beschouwen”, aldus Etienne.

De PAHO-directeur drong er bij de landen in de regio ook op aan hun COVID-19-vaccinatiecampagnes op te voeren, met name in het Caribisch gebied, waar een aantal eilanden achterblijft.

“Als we ons blijven inzetten, kunnen we COVID-19 onder controle houden,” zei ze. “Niet door het te negeren, maar door gebruik te blijven maken van de vele instrumenten die we tot onze beschikking hebben om infecties op te sporen en vooral te voorkomen.”

BEKIJK OOK
Stichting Nationaal Monument Kind met Beperking Suriname organiseert teken- en schilderdag

Dit omvat volksgezondheidsmaatregelen die moeten worden bevorderd, met name “op plaatsen waar velen nog niet gevaccineerd zijn of waar de gevallen toenemen.”

Met betrekking tot de uitbraak van monkeypox in de regio waarschuwde de directeur van PAHO dat ook in delen van Amerika het aantal gevallen toeneemt en dat, hoewel sterfgevallen uiterst zeldzaam blijven, mensen met een verzwakt immuunsysteem risico lopen op complicaties als gevolg van monkeypoxbesmetting.

PAHO heeft gewerkt aan de uitbreiding van de testcapaciteit in de regio, maar de landen moeten “nu handelen om de verspreiding te beheersen”, vooral omdat de vaccinvoorraden beperkt blijven.

Actieve betrokkenheid van de getroffen gemeenschappen is cruciaal, drong Etienne aan. Het testen en traceren van contacten kan ook een belangrijke invloed hebben op het verminderen van de overdracht.

Nu PAHO zich voorbereidt op een ontmoeting met ministers van Volksgezondheid uit de hele regio tijdens de Pan-Amerikaanse Sanitaire Conferentie, benadrukte Dr. Etienne de gelegenheid om de uitdagingen met betrekking tot het waarborgen van de gezondheid in de regio te bespreken en afspraken te maken over hoe verder te gaan.

Deze belangrijke gebeurtenis is niet alleen een kans om terug te kijken en te leren van het verleden, maar ook een “gelegenheid om naar de toekomst te kijken en onze visie van een rechtvaardiger regio, waarin we samenwerken om de gezondheid voor iedereen te verbeteren”, zei ze.